Besparingen

ASGB-BERICHT 2016.101

16-537-gt-nl-tf16-pci-en-ffr

16-638-voorstel-besparingen-gastroenterologie-bis

16-639-voorstel-besparing-art-17-15-september-2016-2-2

16-541-gt-nl-tf16-echocardiografie

Geachte collega
 
Andermaal krijgt een task force de opdracht om een aanzienlijke besparing op de honoraria te realiseren.
Bijgevoegd vindt u een daarover aantal documenten.
Suggesties, eventueel voor alternatieven, zijn welkom op asgb@telenet.be
Loutere NIMBY’s gelieven zich te onthouden.
 
met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

Reacties

Besparingen echocardiografie.

Ik lees dat hier opnieuw een lineaire maatregel wordt voorgesteld: daling van de vergoeding voor elke echocardiografie. Anderzijds zie ik in de praktijk een zeer hoog aantal echocardiografieën uitgevoerd zonder duidelijke indicatie en zonder enige impact op het verdere beleid van de betrokken patiënt.

Bovendien wordt (alleszins in Brussel en omgeving) een flink deel van het budget cardiologie opgebruikt voor routine controles bij hypertensiepatiënten, en patiënten met (vermoeden van) coronair lijden, bij mensen die reeds behoorlijk onder behandeling zijn in primaire of secundaire preventie, en met stabiele klinische toestand.

Kunnen de cardiologen nadenken over een onderbouwde en verantwoorde manier om indicaties voor technische onderzoeken te formuleren bij deze groep?

Vriendelijke groet,
Johan

Johan Buffels

Besparingen gastro-enterologie

Zowat elke patiënt komt na ziekenhuisopname buiten met PPI. Indien er al goede evidence is voor het opstarten van PPI tijdens opname, is die er allezins meestal niet voor verder zetten van deze behandeling na de opname. Verplicht motivering met controle a posteriori voor deze aanpak.

Idem dito voor opstarten en voorschrijven van benzodiazepines tijdens ziekenhuisopname. Besparing is hier niet onmiddellijk zichtbaar, maar zeer waarschijnlijk zal er een daling worden vastgesteld van het aantal valincidenten.

De evolutie van coloscopie onder sedatie naar coloscopie onder narcose is op een decennium tijd enorm gestegen (alleszins in Brussel). Dit brengt in vele ziekenhuizen extra kosten mee voor ligdagen en preoperatieve onderzoeken. Is hier ooit een kosten/baten analyse gemaakt?

Vriendelijke groet,
Johan

Johan Buffels
2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen