Besparingen

ASGB-BERICHT 2016.101

16-537-gt-nl-tf16-pci-en-ffr

16-638-voorstel-besparingen-gastroenterologie-bis

16-639-voorstel-besparing-art-17-15-september-2016-2-2

16-541-gt-nl-tf16-echocardiografie

Geachte collega
 
Andermaal krijgt een task force de opdracht om een aanzienlijke besparing op de honoraria te realiseren.
Bijgevoegd vindt u een daarover aantal documenten.
Suggesties, eventueel voor alternatieven, zijn welkom op asgb@telenet.be
Loutere NIMBY’s gelieven zich te onthouden.
 
met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

Reacties

Besparingen echocardiografie.

Ik lees dat hier opnieuw een lineaire maatregel wordt voorgesteld: daling van de vergoeding voor elke echocardiografie. Anderzijds zie ik in de praktijk een zeer hoog aantal echocardiografieën uitgevoerd zonder duidelijke indicatie en zonder enige impact op het verdere beleid van de betrokken patiënt.

Bovendien wordt (alleszins in Brussel en omgeving) een flink deel van het budget cardiologie opgebruikt voor routine controles bij hypertensiepatiënten, en patiënten met (vermoeden van) coronair lijden, bij mensen die reeds behoorlijk onder behandeling zijn in primaire of secundaire preventie, en met stabiele klinische toestand.

Kunnen de cardiologen nadenken over een onderbouwde en verantwoorde manier om indicaties voor technische onderzoeken te formuleren bij deze groep?

Vriendelijke groet,
Johan

Johan Buffels

Besparingen gastro-enterologie

Zowat elke patiënt komt na ziekenhuisopname buiten met PPI. Indien er al goede evidence is voor het opstarten van PPI tijdens opname, is die er allezins meestal niet voor verder zetten van deze behandeling na de opname. Verplicht motivering met controle a posteriori voor deze aanpak.

Idem dito voor opstarten en voorschrijven van benzodiazepines tijdens ziekenhuisopname. Besparing is hier niet onmiddellijk zichtbaar, maar zeer waarschijnlijk zal er een daling worden vastgesteld van het aantal valincidenten.

De evolutie van coloscopie onder sedatie naar coloscopie onder narcose is op een decennium tijd enorm gestegen (alleszins in Brussel). Dit brengt in vele ziekenhuizen extra kosten mee voor ligdagen en preoperatieve onderzoeken. Is hier ooit een kosten/baten analyse gemaakt?

Vriendelijke groet,
Johan

Johan Buffels
2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link:

2024.121

Huisartsen: formulier tegemoetkoming zorgcontinuïteit beschikbaar

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876.

Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit

2024.120

Vertraging voor RIZIV-sociaal statuut van 2023

 

Het RIZIV laat vandaag, 28 augustus 2024, weten dat er een maand vertraging opgetreden is in het berekenen van de premiebedragen voor 2023 (inzake RIZIV-sociaal statuut voor geconventioneerde zorgverleners).

Dit heeft onder meer de volgende twee gevolgen.

Ten eerste heeft u nu een maand langer de tijd (tot 30 september i.p.v. 31 augustus) om in ProGezondheid na te gaan of men u wel het juiste bedrag toekent.