Nieuwe premies voor praktijkondersteuning huisartsen: KB verschenen

2024.112

 

Vooreerst, het gaat hier over een volledig nieuw systeem én een bijkomend budget voor huisartsenpraktijken (dat los staat van bv. Impulseo en andere premies).

Met name over een budget van 16,7 miljoen euro per jaar dat al stamt uit het vorige akkoord (van 2022-2023) en waarvoor ASGB/Kartel toen al zijn nek uitgestoken heeft.

Een ontwerp-KB dat de concrete invulling van dit budget bevatte, werd al goedgekeurd door het Verzekeringscomité op 25 maart 2024, zie https://asgb.be/node/28800.

Vervolgens bleek de Raad van State echter een aantal opmerkingen te hebben bij dit ontwerp. Dus moest een en ander terug naar de tekentafel.

Dat is ondertussen gebeurd en vandaag, 14 augustus 2024, is het KB in het Staatsblad verschenen. 

Dit najaar kunnen de eerste premies van dit nieuwe systeem dus al aangevraagd worden.

Hierna overlopen we de grote lijnen maar in de 1ste pdf als bijlage vindt u de integrale tekst van het KB en in de 2de pdf de voorbereidende nota van de NCAZ.

 

Om welke premies gaat het?

Het gaat in concreto om twee verschillende premies.

De eerste premie is een eenmalige tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit voor praktijken die tussen 1 januari 2024 en 31 augustus 2024 voor de eerste keer een samenwerking (*) zijn aangegaan met een verpleegkundige of paramedisch praktijkassistent (**)

De tweede premie is een jaarlijks terugkomende tegemoetkoming voor praktijkbeheer voor wie al langer een samenwerking (*) heeft met een verpleegkundige of paramedisch praktijkassistent (**)

(*) Deze samenwerking kan er één zijn als bediende maar ook als zelfstandige en zelfs met organisaties die loontrekkenden in dienst hebben. Het moet wel altijd gaan om een vast samenwerkingsverband voor onbepaalde duur.

(**) Paramedisch praktijkassistent is een nieuw beroep waarbij iemand een specifieke opleiding heeft gevolgd om naast administratieve taken ook bepaalde technische handelingen te mogen doen; voor de details, zie https://asgb.be/node/28751.

 

Hoeveel bedragen ze?

De eenmalige tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit bedraagt minimum 5.000 euro en maximaal 7.500 euro. Het exacte bedrag zal afhangen van het aantal ontvankelijke aanvragen tijdens het premiejaar. Let wel, het gaat hier om een bedrag per praktijk (dus niet per arts werkzaam in die praktijk). En een praktijk kan slechts éénmaal deze premie aanvragen.

Het concrete bedrag van de tegemoetkoming voor praktijkbeheer is niet alleen afhankelijk van het aantal aanvragen om deze tegemoetkoming maar ook van het aantal aanvragen om de tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit (die laatste hebben immers voorrang). Toch voorziet het KB ook in een minimum, met name van 3.796 euro per jaar per praktijk (dus niet per arts of niet per praktijkmedewerker).

 

Wanneer kunt u ze aanvragen?

Het KB bepaalt dat de aanvraagperiode voor de tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit van 2024, loopt van 1 september tot 31 oktober 2024. De aanvraag zal niet via ProGezondheid verlopen maar via een webformulier dat ter beschikking gesteld zal worden door het RIZIV.

Ook voor de tegemoetkoming voor praktijkbeheer zal een en ander via zo’n webformulier verlopen en loopt de aanvraagperiode van 1 november tot 31 december 2024.

Zodra het RIZIV het webformulier open stelt, zullen we dat via een nieuw ledenbericht laten weten.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.115

Eerstelijnszones worden aangepast vanaf 2025

 

Op 16 augustus 2024 werd een Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) gepubliceerd dat de Eerstelijnszones aanpast vanaf 2025.

Het gaat er in wezen om dat het nieuwe besluit rekening houdt met het feit dat een aantal gemeenten ‘samengevoegd werden’ de voorbije maanden.

Denk aan onder meer: Bilzen en Hoeselt; Tongeren en Borgloon; Lokeren en Moerbeke; Galmaarden, Gooik en Herne; enz.

Er zullen  60 ELZ’s zijn waarvan het werkingsgebied overeenkomt met dat van de zorgraden.

U vindt het overzicht hierna: 

2024.114

Nog geen aanvraag mogelijk voor geïntegreerde praktijkpremie 2023

 

Eerder lieten we u weten (zie https://asgb.be/node/28874) dat het RIZIV de aanvraagmodule in ProGezondheid voor de geïntegreerde praktijkpremie 2023 van de huisartsen zou openstellen vanaf 19 augustus 2024. 

Helaas blijkt dat toch nog niet het geval te zijn, omdat er problemen zouden zijn m.b.t. het gebruik van de dienst “Hoofdstuk IV” van MyCarenet.

2024.113

Heelkunde op de thorax en cardiologie: nieuw besluit vanaf 1 september 2024

 

Op 14 augustus 2024 is een Ministerieel Besluit gepubliceerd dat aanpassingen bevat inzake heelkunde op de thorax en cardiologie.

Het gaat onder meer om bepalingen over het gebruik van drug-eluting stents en bare-metal stents.

Dir besluit treedt in voege op 1 september 2024. Hierna vindt u de integrale tekst ervan.