Besparingsmaatregelen van de regering in de gezondheidszorg

ASGB-BERICHT  2016.121

Geachte Collega,

 

Gisteren werden AADM , het Kartel ASGB/GBO/MoDeS en de BVAS/ABSym uitgenodigd op het kabinet van minister Maggie De Block naar aanleiding van de forse besparingsmaatregelen binnen de gezondheidszorg.

Wij hadden hier na de bekendmaking van de eenzijdige ingreep op het gezondheidsbudget om gevraagd.

Er werd door het kabinet toelichting gegeven omtrent de verschillende genomen maatregelen.

Het Kartel heeft herhaald dat het vertrouwen in het overlegmodel is geschonden en heeft de beweegredenen uiteengezet om het Akkoord Artsen-Ziekenfondsen 2016-2017 als opgeheven te beschouwen.

Er werd besloten om te werken aan een gezamenlijk programma met prioriteiten voor de komende maanden.

Dat programma zal gepresenteerd worden op de eerstvolgende Medicomut van 7 november 2016.

We zullen afwachten of de voorstellen op 7 november het vertrouwen voldoende kunnen herstellen.

Wij beraden ons intussen over mogelijke acties. Alle suggesties zijn welkom.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

Reacties

voor mij persoonlijk maakt heel deze heisa niets uit ; bijna de helft van mijn patienten geniet immers van een verhoogde tegemoetkoming

van de leest

Enkele suggesties voor besparingen en verbeteringen in de gezondheidszorg:
1) Het heeft weinig zin antibiotica voor de patiënt duurder te maken, want die heeft geen invloed op het voorschrijfgedrag van de artsen..
2) de patiënt dient beschermd te worden tegen alle rommel die apothekers hem aansmeren. Laat de apothekers geen OTC producten meer verkopen, zoals in Nederland. Die kosten handenvol geld en alleen de apotheker wordt er beter van.
3) maak liever medische beeldvorming en labo duurder voor de patiënt. Dan zal die er misschien minder naar vragen en de veelschrijvers zullen wat afgeremd worden.
4) maak de hogere terugbetaling voor een patiënt die door zijn huisarts verwezen wordt naar een specialist eenvoudiger. Het huidige formulier wordt nauwelijks gebruikt omdat het omslachtig is en niet alle specialiteiten omvat. Misschien via een extra nomenclatuurnummer. Een verwijsbrief schrijven we toch al.
Of nog beter, voer de verplichte verwijzing in!

Dirk Van Damme
2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link:

2024.121

Huisartsen: formulier tegemoetkoming zorgcontinuïteit beschikbaar

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876.

Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit

2024.120

Vertraging voor RIZIV-sociaal statuut van 2023

 

Het RIZIV laat vandaag, 28 augustus 2024, weten dat er een maand vertraging opgetreden is in het berekenen van de premiebedragen voor 2023 (inzake RIZIV-sociaal statuut voor geconventioneerde zorgverleners).

Dit heeft onder meer de volgende twee gevolgen.

Ten eerste heeft u nu een maand langer de tijd (tot 30 september i.p.v. 31 augustus) om in ProGezondheid na te gaan of men u wel het juiste bedrag toekent.