index 2017

ASGB-BERICHT 2016.132

Geachte collega

Na wekenlange discussie kwam de Medicomut maandagavond tot een akkoord om de beperkte en geamputeerde indexmassa toe te wijzen.

In bijgaande nota vindt u de concrete beslissingen.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur


De Nationale commissie artsen-ziekenfondsen (NCAZ) heeft tijdens zijn vergadering van 5 december 2016 een aantal beslissingen genomen over de aanpassing van artsenhonoraria vanaf 1 januari 2017.

Deze aanpassingen houden rekening met de toegekende indexmassa van 0,83 % (72,2 mio euro), met de effectieve datum inwerkingtreding van een aantal maatregelen in toepassing van het vorige en het lopende akkoord en met het structureel schrappen van een nieuw initiatief. De aldus beschikbare massa van 107,1 mio euro wordt als volgt verdeeld:

-  de honoraria voor de raadplegingen van geaccrediteerde huisartsen en voor de raadplegingen van sommige geaccrediteerde specialisten worden verhoogd tot 25 euro. De honoraria voor de raadplegingen van de andere geaccrediteerde specialisten, voor het toezicht van geaccrediteerde specialisten,  voor het MOC en voor de permanentiehonoraria van pediaters worden met 2 % verhoogd.

Alle andere honoraria, met uitzondering van het GMD, medische beeldvorming en klinische biologie, worden verhoogd met 0,83 %.

De permanentietoeslag voor raadplegingen van huisartsen tussen 18 en 21 u wordt afgerond naar 4 euro.

-  de besparingen in de sector klinische biologie worden grotendeels gerealiseerd via een niet indexering van de verstrekkingen. Anderzijds wordt een enveloppe van 10 mio euro vrijgemaakt die de terugbetaling van NIPT testen zal mogelijk maken in de loop van 2017.

-   de besparingen in de sector medisch beeldvorming worden grotendeels gerealiseerd via een niet indexering van de verstrekkingen. Anderzijds wordt het project digitale mammografie in 2017 uitgevoerd en wordt het project iGuide dat tot doel heeft om het volume van niet gerechtvaardigde onderzoeken te beperken, zo snel mogelijk ontwikkeld.

-   een bijzondere administratieve procedure wordt ingevoerd die moet toelaten dat artsen, die via de profielgegevens niet de drempelbedragen bereiken van de reglementering van de sociale voordelen (K.B. van 16 augustus 2016) maar een activiteit uitoefenen in het kader van de verzekering geneeskundige verzorging, in de mogelijkheid stelt om alle nuttige gegevens over hun activiteiten mee te delen. Vóór 30 juni 2017 zal de NCAZ deze situaties onderzoeken.

De betrokken maatregelen leiden niet tot bijkomende remgelden voor de patiënten.

De NCAZ zal in de loop van 2017 bijkomende pistes onderzoeken om de tijdelijke besparing voortvloeiend uit de zogenaamde gereserveerde bedragen om te zetten in structurele maatregelen met ingang van 1 januari 2018.

 

Reacties

Dank voor al de inspanningen die jullie doen voor het welvaren jullie achterban.

Michel Bollen
2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen