Deconventioneren of niet?

ASGB-BERICHT 2016.137

Geachte Collega,

U weet dat de regering extra bezuinigingen voor 2017 heeft opgelegd aan de gezondheidssector voor een bedrag van 903 miljoen euro. Daarvan moeten de artsen, tegen alle afspraken in, 213 miljoen inleveren; 2/3 van de index is afgepakt. Bij de onderhandelingen voor een tarievenakkoord 2016-2017 was nochtans afgesproken dat er geen bijkomende besparingsmaatregelen meer zouden worden getroffen tijdens de duur van het akkoord, dat op dringend verzoek van de minister werd afgesloten voor twee jaar.

Door de index niet lineair toe te kennen, maar door het bedrag van de totale indexmassa te gebruiken om bepaalde prestaties op te waarderen, hebben we in het verleden een aantal herijkingen kunnen doorvoeren en een aantal nieuwe initiatieven kunnen financieren.

Het niet toekennen van 2/3 van de index is dus puur bedrog en maakt nieuwe initiatieven quasi onmogelijk. Een altijd maar verder afschaven van het huidig budget zonder de wettelijke groeinorm van 1,5 % zelfs maar te respecteren, ondermijnt een degelijke ontwikkeling van de  gezondheidszorg.

Moet de Raad van Bestuur van het ASGB u daarom oproepen om de huidige conventie op te zeggen, en u aansporen om vòòr 15 december 2016 daarom een aangetekende brief te sturen naar het RIZIV? Eerlijk gezegd kunnen wij een collega, die dit individueel voor zichzelf beslist goed begrijpen, maar toch geeft het ASGB, samen met zijn Kartelpartners GBO en MoDeS na lang en zorgvuldig beraad de voorkeur aan het handhaven van de tariefzekerheid voor de patiënten, aangezien het in het DNA van het ASGB verankerd zit om de toegang tot de gezondheidszorg zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Door het bedrog van de regering is het huidige systeem van overleg en tariefakkoorden zwaar onder druk komen te staan. Hoewel het Kartel ASGB/GBO/MoDeS dit systeem in de toekomst wenst te behouden is het ondenkbaar om ooit nog onderhandelingen te beginnen voor een akkoord van langer dan een jaar, en zonder dat ruim op voorhand de garanties zijn besproken en vastgelegd, waardoor een akkoord van rechtswege stopt bij het niet naleven van de afspraken. Zonder dergelijke garanties is het verdedigen van een billijk inkomen voor de artsen onmogelijk. Eén keer bedrogen worden door juridische spitsvondigheden volstaat!

Laat het duidelijk zijn dat het aan de verantwoordelijkheidszin van de geconventioneerde artsen te danken is dat er nog sprake kan zijn van tariefzekerheid voor de patiënt, ONDANKS het beleid van Minister De Block!

Het Kartel ASGB/GBO/MoDeS plant acties om dit de komende tijd aan de bevolking duidelijk te maken.

Hoewel dat voor Minister De Block niet meer voorop lijkt te staan, blijft het ASGB zich inzetten voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

Reacties

inderdaad moet er reactie komen : goed zichtbaar en hoorbaar : affiches voor op vensters , stickers voor op auto's en tekst en uitleg in de wachtzaal
- stop de onbetaalbaarheid van de zorg
- deze arts is solidair met de patient
- voor één jaar garanderen we je betaalbare zorg bij ons , maar in de apotheek echter...zijn mijn beste zorgen niet meer gegarandeerd betaalbaar!

media , FB ,... :GEBRUIK ZE OM NU ACTIE TE ORGANISEREN

trop is teveel ,...

mvg
andreas verleysen

verleysen andreas
2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link:

2024.121

Huisartsen: formulier tegemoetkoming zorgcontinuïteit beschikbaar

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876.

Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit

2024.120

Vertraging voor RIZIV-sociaal statuut van 2023

 

Het RIZIV laat vandaag, 28 augustus 2024, weten dat er een maand vertraging opgetreden is in het berekenen van de premiebedragen voor 2023 (inzake RIZIV-sociaal statuut voor geconventioneerde zorgverleners).

Dit heeft onder meer de volgende twee gevolgen.

Ten eerste heeft u nu een maand langer de tijd (tot 30 september i.p.v. 31 augustus) om in ProGezondheid na te gaan of men u wel het juiste bedrag toekent.