PERSMEDEDELING : Impulseo

ASGB-BERICHT ASGB-BERICHT2017.005

 Geachte Collega

Het ASGB heeft in een brief aan Minister Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, naar aanleiding van zijn plan om de ondersteuningsmaatregelen  voor huisartsen (IMPULSEO I-steun  voor starters ;  IMPULSEO II-secretariaatssubsidie) te evalueren en mogelijks te  wijzigen, haar desiderata meegedeeld.

Het ASGB wenst er in de eerste plaats op te wijzen dat de budgetten die aangewend worden om deze ondersteuningsmaatregelen te financieren behoren aan de huisartsen en destijds in compensatie voor het niet verhogen van bepaalde erelonen zijn toegewezen aan de ondersteuning in het kader van IMPULSEO. In het kader van een hervorming van deze ondersteuningsmaatregelen eist het ASGB dat deze middelen verder binnen het huisartsenberoep  worden aangewend en geen nieuwe bestemming krijgen. Indien het de bedoeling is van de overheid om de eerste lijn meer middelen te geven, kan dit alleen maar toegejuicht worden, maar dan stelt het ASGB voor om hier andere budgetten voor aan te spreken en de Impulseo-budgetten hier niet voor te herbestemmen.

De ondersteuning voor starters voorziet nu in twee maatregelen. Enerzijds de premie voor wie zich vestigt in een huisartsarme  regio. Anderzijds een renteloze lening voor elke huisarts die zich vestigt binnen de vier jaar na het bekomen van de erkenning.

Het ASGB heeft vastgesteld dat de huidige premie van € 20.000,00  onvoldoende groot is om de vestigingsplannen van een starter te wijzigen. Dit draagt er toe bij dat in bepaalde gebieden er nog steeds onvoldoende huisartsen zijn. Zeer perifere gebieden, regio’s waar een perfecte meertaligheid vereist is en verpauperde stadsbuurten blijven voor huisartsen onvoldoende aantrekkingskracht uitoefenen om er zich te vestigen.

Het ASGB stelt daarom voor de premies substantieel te verhogen maar de criteria te herdefiniëren en te verfijnen.

Het ASGB pleit ook voor het behoud van de renteloze leningen. Het is niet omdat op dit ogenblik de banken ook leningen met zeer lage rentevoet aanbieden, dat dit zo blijft in de toekomst.

Voor talrijke jonge huisartsen is dergelijke eenvoudig aan te vragen en te bekomen lening een zeer welkome financiële steun bij de vestiging. De kostprijs van deze lening heeft trouwens geringe financiële implicaties hebben op het overheidsbudget.

De secretariaatsondersteuning (subsidiëring van de loonkosten van de secretaresse of subsidie voor telesecretariaat) heeft de huisartsgeneeskunde een enorme impuls gegeven. Het ASGB stelt wel voor om de aanvragende huisarts de keuze te laten de subsidie aan te vragen voor de loonkosten van de secretaresse en / of de praktijkassistente en / of de verpleegkundige verbonden aan de huisartspraktijk. Het ASGB heeft dit voorstel reeds drie jaar geleden geformuleerd maar vond tot nu toe geen gehoor. Het ASGB stelt tevens voor om binnen een groepspraktijk de mogelijkheid te voorzien dat én een loonsubsidie én een telesecretariaatsondersteuning mogelijk is. Het huidig verbod is volstrekt  discriminerend en moet opgeheven worden.

Tenslotte pleit het ASGB ook voor het behoud van de Steunpunten bij het indienen van aanvragen voor premies, leningen en subsidies. De steunpunten faciliteren de administratieve taken die gepaard gaan bij het indienen van een aanvraag zowel voor de aanvragende huisarts als voor de verwerkende overheidsadministratie.

Met de meeste hoogachting, het ASGB-bestuur

 

 

Reacties

Prima tussenkomst!

yves grouwels
2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link:

2024.121

Huisartsen: formulier tegemoetkoming zorgcontinuïteit beschikbaar

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876.

Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit

2024.120

Vertraging voor RIZIV-sociaal statuut van 2023

 

Het RIZIV laat vandaag, 28 augustus 2024, weten dat er een maand vertraging opgetreden is in het berekenen van de premiebedragen voor 2023 (inzake RIZIV-sociaal statuut voor geconventioneerde zorgverleners).

Dit heeft onder meer de volgende twee gevolgen.

Ten eerste heeft u nu een maand langer de tijd (tot 30 september i.p.v. 31 augustus) om in ProGezondheid na te gaan of men u wel het juiste bedrag toekent.