PERSMEDEDELING : Ontbinding akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017 van rechtswege

ASGB-BERICHT ASGB-BERICHT2017.018

 

Geachte Collega,

Na een clock stop van een maand kwam de Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen (Medicomut ) bijeen op 24/2/2017, in aanwezigheid van Minister De Block.

Het Kartel ASGB/GBO/MoDeS en de BVAS hadden de ‘ontbinding van rechtswege’ ingeroepen van het Akkoord Artsen-Ziekenfondsen 2016-2017.

Als gevolg daarvan werd door de Medicomut een brief aan de regering gestuurd, waarin een aantal zaken werden voorgelegd aan de regering, waarop de Medicomut een antwoord wenste. Dit alles om het vertrouwen in het overlegmodel te herstellen en het afsluiten van tariefakkoorden in de toekomst verder mogelijk te maken. Deze akkoorden zijn natuurlijk belangrijk om de tariefzekerheid voor de patiënten te kunnen waarborgen.

Na een maand van totale radiostilte ontving de Medicomut tijdens de bijeenkomst van 24/2/17 van Minister De Block een document, waaruit blijkt dat de regering bereid is om snel een aantal maatregelen en wetswijzigingen door te voeren, die het afsluiten van betrouwbare akkoorden de komende jaren opnieuw mogelijk maakt en het éénzijdig ingrijpen in een tarievenakkoord door de regering, om budgettaire redenen, uitsluit.

Er werd door de Medicomut besloten om een afwachtende houding aan te nemen en tegen 31 maart 2017 te evalueren of voldoende stappen zijn ondernomen om de noodzakelijke wijzigingen en maatregelen in wetgeving om te zetten vòòr de zomer van 2017. Tot dan toe roepen wij onze leden op om de tarieven te volgen, zoals overeengekomen op 5/12/2016.

Indien voldoende stappen zijn ondernomen, kan na 31 maart 2017 een ‘overgangsakkoord’ worden afgesloten, dat de tariefzekerheid en het uitkeren van het Sociaal Statuut garandeert voor de rest van 2017, voor degenen die het akkoord 2016-2017 hadden onderschreven en zich ertoe engageren ook verder in 2017 de afgesproken tarieven te hanteren.

Het Kartel ASGB/GBO/MoDeS denkt dat hiermee belangrijke stappen zijn gezet en dat het inroepen van de ‘ontbinding van rechtswege’ van het akkoord ertoe heeft geleid dat nu snel werk wordt gemaakt van garanties om in de toekomst éénzijdig ingrijpen van de regering in tariefakkoorden onmogelijk te maken.

Op deze manier kunnen wij het overlegmodel verderzetten en ook in de toekomst nog tariefakkoorden afsluiten, die zo belangrijk zijn voor de tariefzekerheid en een sociaal gedragen, laagdrempelige gezondheidszorg.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

Reacties

Ik vind dit prima! Tariefzekerheid is win-win voor artsen en patiënten.

Welke tarieven zijn dan nu geldig?

Dr Yves Grouwels, Genk

yves grouwels
2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link:

2024.121

Huisartsen: formulier tegemoetkoming zorgcontinuïteit beschikbaar

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876.

Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit

2024.120

Vertraging voor RIZIV-sociaal statuut van 2023

 

Het RIZIV laat vandaag, 28 augustus 2024, weten dat er een maand vertraging opgetreden is in het berekenen van de premiebedragen voor 2023 (inzake RIZIV-sociaal statuut voor geconventioneerde zorgverleners).

Dit heeft onder meer de volgende twee gevolgen.

Ten eerste heeft u nu een maand langer de tijd (tot 30 september i.p.v. 31 augustus) om in ProGezondheid na te gaan of men u wel het juiste bedrag toekent.