Persbericht Maggie De Block - Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”

ASGB-BERICHT 2019.104
Icoon thema financiering

Geachte collega

De vraag om levende donoren vrij te stellen van kosten i.v.m. de predonatie oppuntstelling en de follow up nadien, werd destijds door het ASSB/Kartel ingediend.

Het voorstel -echter blijkbaar alleen voor de follow up- is nu eindelijk door de ministerraad geraakt. Het is nu nog wachten op de publicatie in het BS.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

Persmededeling

Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie” 

BRUSSEL, 06/09/2019. – Op initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale zaken en Volksgezondheid moeten de mensen die bij leven een orgaan afstaan niet langer betalen voor bepaalde medische kosten na de orgaandonatie. Voor deze maatregel wordt een budget van 263.000 euro voorzien. 

Momenteel neemt de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging een groot deel van de medische kosten voor een orgaandonatie bij leven voor haar rekening. Een deel blijft echter ten laste van de donor.

Maggie De Block: “Wie bij leven een orgaan afstaat, stelt een uitzonderlijk gebaar. Het is essentieel dat we uit respect voor deze mensen alle financiële drempels van orgaandonatie wegnemen.”

Concreet betekent dit dat orgaandonoren geen remgeld meer moeten betalen op de meeste geneeskundige verstrekkingen die worden verricht binnen het jaar na de ziekenhuisopname voor het afnemen van een of meerdere organen. In die periode lopen de kosten namelijk het meest op voor de donor. 

Ook de raadpleging en de verstrekkingen betreffende klinische biologie en radiologie moeten de donors van het eerste tot het tiende jaar na de orgaanafname niet meer betalen. Het gaat hier om verstrekkingen die rechtstreeks verband houden met de orgaandonatie. 

In 2018 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers)

Timing

Het voorstel van minister De Block heeft vandaag van de ministerraad groen licht gekregen et wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De nieuwe regelgeving zou dit najaar nog in werking treden.

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen