Persbericht Maggie De Block - Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”

ASGB-BERICHT 2019.104
Icoon thema financiering

Geachte collega

De vraag om levende donoren vrij te stellen van kosten i.v.m. de predonatie oppuntstelling en de follow up nadien, werd destijds door het ASSB/Kartel ingediend.

Het voorstel -echter blijkbaar alleen voor de follow up- is nu eindelijk door de ministerraad geraakt. Het is nu nog wachten op de publicatie in het BS.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

Persmededeling

Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie” 

BRUSSEL, 06/09/2019. – Op initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale zaken en Volksgezondheid moeten de mensen die bij leven een orgaan afstaan niet langer betalen voor bepaalde medische kosten na de orgaandonatie. Voor deze maatregel wordt een budget van 263.000 euro voorzien. 

Momenteel neemt de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging een groot deel van de medische kosten voor een orgaandonatie bij leven voor haar rekening. Een deel blijft echter ten laste van de donor.

Maggie De Block: “Wie bij leven een orgaan afstaat, stelt een uitzonderlijk gebaar. Het is essentieel dat we uit respect voor deze mensen alle financiële drempels van orgaandonatie wegnemen.”

Concreet betekent dit dat orgaandonoren geen remgeld meer moeten betalen op de meeste geneeskundige verstrekkingen die worden verricht binnen het jaar na de ziekenhuisopname voor het afnemen van een of meerdere organen. In die periode lopen de kosten namelijk het meest op voor de donor. 

Ook de raadpleging en de verstrekkingen betreffende klinische biologie en radiologie moeten de donors van het eerste tot het tiende jaar na de orgaanafname niet meer betalen. Het gaat hier om verstrekkingen die rechtstreeks verband houden met de orgaandonatie. 

In 2018 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers)

Timing

Het voorstel van minister De Block heeft vandaag van de ministerraad groen licht gekregen et wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De nieuwe regelgeving zou dit najaar nog in werking treden.

 

2024.100

Toetreden tot conventie radiofrequente tumorablatie kan tot 14/9/2024

 

Het Riziv publiceerde de modaliteiten voor toetreding tot een conventie voor radiofrequente tumorablatie (nier, lever, long, bot).

Kandidaturen moeten uiterlijk tegen 14 september 2024 ingediend worden.

Via de link hierna vindt u meer informatie:

2024.099

Nieuwe erkenningscriteria voor heelkundige subdisciplines

 

In het Staatsblad van 15/7/2024 verschenen twee besluiten i.v.m. nieuwe erkenningscriteria voor cardiale, thoracale, vasculaire en viscerale heelkunde.

Er worden zo vier nieuwe beroepstitels in de heelkunde toegevoegd.

Hierna vindt u de integrale tekst van deze besluiten.

Het MB met de erkenningscriteria treedt pas in voege op 1 juli 2026.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de voorafgaande adviezen.

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen