Dringende oproep i.v.m. financiering triage/testcentra Covid-19.

ASGB-BERICHT 2020.094
coronascrabble

 

In het kader van de testing-tracing strategie hebben de triagecentra Covid-19 er een extra functie bijgekregen. Naast het lichamelijk onderzoek van een op Covid-19 verdachte patiënt kan er in deze centra ook een staalafname voor PCR testing gebeuren, op voorschrift van een huisarts.

Deze staalafname hoeft niet door een arts te gebeuren (het mag wel), maar kan ook worden gedaan door een verpleegkundige of een labo-medewerker.

De huisartsenkringen moesten en moeten zich beraden hoe ze zich gaan aanpassen aan de nieuwe situatie sinds 4 mei, nu de testindicatie grondig werd uitgebreid. Daarbij is het voorlopig nog moeilijk in te schatten hoeveel patiënten onderzocht moeten worden en hoeveel stalen moeten worden afgenomen.

Triagecentra kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Het is mogelijk dat men op sommige plaatsen de voorkeur zal geven aan een staalafname op meerdere plaatsen, om daardoor de toegankelijkheid voor de patiënten te verhogen. Zo wordt er b.v. gedacht aan drive-in afnamemomenten of aan mobiele ploegen, die enkele uren per dag staalnames doen in een buurthuis of sportzaal, enz.

Dit is zeker toegestaan, maar de verschillende afnameplaatsen moeten dan wel afhankelijk zijn van één centraal reeds bestaand triagepunt. Het is niet de bedoeling dat er nog nieuwe triagepunten worden opgericht.

Het ASGB/Kartel is voortdurend mee betrokken bij de ontwikkeling en de financiering van al deze initiatieven. En dat gaat niet altijd even vlot, want het aantal comités dat zich hiermee bemoeit is enorm en de onderlinge communicatie laat soms te wensen over.

Het RIZIV (federaal) staat in voor de vergoeding van de artsen, het verpleegkundig en administratief personeel en de medische coördinatie. De uitbetaling laat op zich wachten, maar de principes van dit deel van de financiering liggen al enkele weken vast.

Maar er bestaat/bestond onenigheid tussen de verschillende beleidsniveaus in dit land over de financiering van de infrastructuur. Zolang dit in een bestaande wachtpost gebeurt of in een lokaal van een ziekenhuis is er geen probleem (federaal), maar voor tenten, drive-in, mobiele ploegen, enz. zouden de gemeenschappen moeten tussen komen.

Na lang aandringen hebben we nu de verzekering dat alle inspanningen, die tot nu zijn gedaan, zeker vergoed zullen worden.

Nu moet er gewerkt worden aan een transparant kader, zodat kringen weten wat kan en mag bij het ontwikkelen van initiatieven nu en de komende weken.

Daarvoor hebben wij uw hulp dingend nodig.

Als uw kring een triagepunt organiseert buiten een wachtpost of ziekenhuis, of als u bijkomende afnamemomenten (drive-in, mobiele ploeg, etc.) voorziet, laat ons dat dan weten, vòòr zondagavond 10 mei, 20 uur, vergezeld van een schatting van de kosten.

Stuur uw reactie naar reinier.hueting@skynet.be.

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen