Een injectie voor geestelijke gezondheid

ASGB-BERICHT 2020.165

 

Op 25 juni keurde het parlement een budgetverhoging goed van 200 miljoen euro op jaarbasis, voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

“ Dit amendement wijst 67 miljoen euro extra (200 miljoen op jaarbasis) toe aan het Globaal Beheer van de Sociale Zekerheid die het dan volledig moet doorstorten naar het RIZIV. Binnen het RIZIV moeten deze middelen worden toegevoegd aan de bestaande middelen ter financiering van de geestelijke gezondheidszorg, onder meer de eerstelijnspsychologische functie, zodat door vakoverschrijdend overleg een accuraat en werkbaar terugbetaling- en zorgsysteem kan worden uitgewerkt, gericht op de noden van de zorggebruiker.”

Om dit te concretiseren belegde minister De Block op 7 september 2020 een vergadering met vertegenwoordigers van artsen, ziekenfondsen, ziekenhuiskoepels, psychologen en patiënten.

Het ASGB/kartel stelde volgende principes voor:

psychische zorg moet laagdrempelig zijn, geïntegreerd en bio-psycho-sociaal geïnspireerd.

Dat  betekent in de eerste plaats betaalbaar, dichtbij en zonder lange wachttijd.

Wij opteren voor het bio-psycho-sociaal model. Dat impliceert dat de huisarts de centrale figuur is die bij een psychische klacht een eventuele somatische factor kan uitsluiten en voldoende vertrouwd is met de thuis- en werksituatie van de patiënt om ook sociale factoren in rekening te kunnen nemen. Hij/zij kan gericht doorverwijzen, hetzij naar psycholoog, hetzij naar psychiater of andere (ziekenhuis, mobiel team, enz..)

Psychologen werken best geïntegreerd in een regionaal netwerk. Samenwerking met andere zorgverleners is essentieel. Het overleg met o.m. huisarts, psychiater, mobiel team  dient gehonoreerd te worden. Een aparte nomenclatuur (zoals reeds voor kinderpsychiaters bestaat)  is noodzakelijk. E-health toegang zou al een stuk helpen.

De MOC van oncologie kan een goed model zijn bij complexe psychiatrische problematieken.

Naast de ambulante psychologische hulp is er ook versterking nodig van :

- de mobiele teams waar o.m. de medische functie in de verdrukking komt.

- De dagbehandeling die een intensieve behandeling toelaat zonder de hoge kostprijs van een hospitalisatie

- De evaluatie en opvang in het kader van gedwongen opname. Dit moet nu nog te vaak in een zijgang van de spoed gebeuren waar goede observatie en onderzoek niet mogelijk zijn.

- Meer liaisonpsychologen in de algemene ziekenhuizen. De conventies (oncologie, cardio, diabetes) omvatten een aantal psychologen . Andere diensten (systeemziekten, traumatologie) beschikken niet over deze zorg. Bovendien omvat het personeelskader van een PA AZ slechts 0,5 FTE voor 30 bedden. Wat niet in verhouding is tot de nood.

- De psychodiagnostische capaciteit buiten de psychiatrische ziekenhuizen en diensten. Deze is nu ambulant niet terugbetaald en wordt daardoor voor veel mensen onbereikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen