Maatregelen om de administratieve overlast bij huisartsen te verminderen.

ASGB-BERICHT 2020.185
coronascrabble

 

 

Zoals u weet klaagt het ASGB/kartel al jaren de administratieve overlast aan. Maar de Covid-crisis bracht ook nog eens een extra pak administratieve taken mee voor de huisartsen. Het ASGB/kartel heeft dit steeds ruim onder de aandacht gebracht van de overheid in alle werkgroepen en comité’s waarin wij als syndicaat meewerken bij het beheersen van deze crisis.

 

Het uitgangspunt is steeds om zoveel mogelijk de asymptomatische patiënten weg te houden uit de huisartspraktijk, ook voor testen, attesten en allerhande vragen.

 

Er werd intensief samengewerkt aan een aantal maatregelen, die in principe (eindelijk) vanaf 3 november hun toepassing zullen vinden.

 

 - Arbeidsartsen, artsen van het CLB en andere collectiviteiten kunnen een testcode aanmaken, waarmee zij zelf een test kunnen afnemen of waarmee een patiënt zelf een afspraak kan maken in een testcentrum. De arbeidsartsen en schoolartsen zullen de uitslagen kunnen raadplegen (die ook worden doorgestuurd naar de huisarts), en ook de patiënt kan dit zelf nakijken op mijngezondheid.belgië.be en/of ontvangt het resultaat in Coronalert.

 

 - de overheid stelt gratis een reserveringstool ter beschikking voor staalafnameposten. Hierdoor kan een patiënt zelf met een reserveringscode (die hij ontvangen heeft van zijn huisarts, een arbeidsarts of een collectiviteitsarts) on line een afspraak maken in een afnamecentrum naar keuze. Bij het aanvragen van een afspraak moet de patiënt enkele administratieve gegevens zelf invullen. De patiënt kan zelf het resultaat opzoeken op mijngezondheid.belgië.be of ontvangt het op Coronalert. Ook de aanvragende arts ontvangt vanzelfsprekend het resultaat. Alle informatie hierover op corona-tracking.info via deze link.

 

 - Een patiënt kan zelf een quarantaine-attest ophalen via mijngezondheid.belgië.be met een code, die hij per SMS heeft ontvangen of krijgt het attest per mail opgestuurd na een contact met een callcenter (o.a. na een bericht op de app Coronalert)

 

 - Er is extra personeel aangeworven voor de informatielijn 0800 14 689, die nu ook in het weekend te bereiken is en waarvoor men een aantal antwoorden heeft uitgewerkt aan de hand van de meest gestelde vragen in o.a. de 1733-centrales.

 

 - Een huisarts, die tijdens een contact met een patiënt besluit een test aan te vragen d.m.v. van een eForm en die test niet zelf uitvoert, ontvangt in zijn software een testcode. Ook de patiënt ontvangt diezelfde testcode per SMS. Daarmee kan een afspraak worden gemaakt in een afnamecentrum, via de reserveringstool, door de patiënt zelf of door de arts.

 

Alle mogelijke situaties en nog veel meer technische informatie vindt u op corona-tracking.info en via deze link.

 

Het ASGB/kartel blijft zich verder inzetten voor de snelle invoering van een éénvormig arbeidsongeschiktheidsattest!

 

 

 

 

 

2024.063

Nieuwe regels voor tegemoetkoming in medisch materiaal inzake prostaatheelkunde

 

Op 6 mei 2024 is een ministerieel besluit gepubliceerd dat nieuwe voorwaarden en cumulregels introduceert voor de tegemoetkoming in medisch materiaal inzake prostaatheelkunde.

Deze nieuwe voorwaarden en regels treden in voege op 1 juni 2024.

U vindt de integrale tekst van het nieuwe MB in de pdf als bijlage. 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist.