GMD-erelonen 2021 voor starters en startende ‘MyCarenetters’

ASGB-BERICHT 2021.035
Icoon theme huisartsen

Sinds 1 januari 2021 is er geen papieren facturatie van het GMD meer mogelijk. Het kan alleen nog elektronisch via MyCarenet. Dat werd al ruim vier jaar geleden aangekondigd (wet 18.12.2016, B.S. 27.12.2016) maar misschien is het net daarom dat een aantal collega’s uit het oog verloren waren dat die overgangsperiode eind 2020 ten einde liep. Zij hadden zich namelijk nog niet ingeschreven op MyCarenet vóór 1 januari 2021 en hebben dat pas nadien (of nog niet) gedaan… met als gevolg dat zij door de toepassing van het nieuwe systeem - betaling op basis van de dossiers waarvoor u GMD-houdende arts bent op 31 december van het jaar voordien - naast hun GMD-erelonen voor 2021 dreigden te grijpen.

Om dit te voorkomen werd er op de Medicomut van maandag 22 februari 2021 beslist om hen een (echt wel) laatste kans te geven. Verkeert u in dit geval, dan moet u ervoor zorgen dat u uiterlijk vóór 15 maart 2021 ingeschreven bent op het beheer van het GMD via MyCarenet en over een door het Riziv erkende (huisartsensoftware) beschikt. U vindt de lijst van deze erkende softwarepakketten via de volgende link: https://ned.mycarenet.be/sectoren2/dokter/erkende-softwarepakketten.

Een ongewenst effect van de nieuwe regeling waarin de GMD-erelonen proactief (in februari) betaald worden op basis van het aantal dossiers dat u ‘had’ op 31 december van het jaar voordien, is dat startende huisartsen financieel benadeeld dreigen te worden. Wie bv. pas in 2019 of zeker pas in 2020 gestart is, had nog niet veel GMD’s op 31 december van vorig jaar en zal eind februari 2021 dus ook weinig of geen GMD-erelonen ontvangen, terwijl hij/zij wel vaak veel werk heeft aan het in orde zetten van overgenomen dossiers en daarvoor in het desbetreffende jaar geen vergoeding ontvangt.

Het is voor ASGB/kartel essentieel dat er een mouw gepast wordt aan dit ongewenst effect. Daarom hebben wij vroeger al voorgesteld om deze jonge huisartsen tegemoet te komen met een forfaitaire premie. Zo hebben wij dit doen opnemen in het Akkoord artsen-ziekenfondsen 2021 en tijdens de zitting van de Medicomut op 22 februari jl. hebben we er nogmaals op aangedrongen dat de ‘werkgroep GMD’ dit nu snel definitief uitwerkt.

 

2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.166

POLL: minder index voor behoud telefonische consulten of volledige index?

 

Vooreerst is het afwachten of er een RIZIV-budget komt voor 2025 dat ons sluitende garanties biedt over het toekennen van onze index en de groeinorm. Intussen biedt dit ons ook een kans om nog enkele aanpassingen voor te stellen. 

Het is duidelijk dat het volledig op 0 zetten van de telefonische consulten op heel wat weerstand stuit. Alles behouden (een volledige index én de telefonische consulten) zal niet mogelijk zijn. Er moet dus gezocht worden naar een verschuiving.

2024.165

DRINGENDE OPROEP: advies nodig over toepassingsregels heelkunde

 

In de werkgroep heelkunde van de TGR ligt dit dossier op tafel.

Het gaat, in het kader van de hervorming van de nomenclatuur om algemene toepassingsregels in het bijzonder i.v.m. de heelkundige verstrekkingen.

Een beslissing over de verschillende opties (1 of 2) werd nog een week uitgesteld. Er is ook nog de mogelijkheid om amendementen in te dienen vanuit de sector.

Bij deze leggen onze vertegenwoordigers in de TGR u - in het bijzonder de chirurgen- deze vragen dan ook voor.