Uitstel invoering samenwerkingsverbanden van wachtposten

ASGB-BERICHT 2021.055
Icoon thema huisartsenwachtpost

 

Volgens het ▶️ Koninklijk Besluit van 10 september 2020 zouden de huisartsenwachtposten vanaf 1 juli 2021 binnen de dertig dagen hun aanvragen moeten indienen om erkend te worden binnen een functioneel samenwerkingsverband.

Het ASGB/kartel stuurde op 18 maart 2021 samen met AADM ▶️ een brief naar de voorzitter van de medicomut met het voorstel om alles met twee jaar uit te stellen.

Allereerst omdat de huisartsen nu al de handen vol hebben met het trotseren van de Covid-crisis, maar bovendien omdat aan een aantal belangrijke randvoorwaarden nog helemaal niet voldaan is. De triage door de 1733 is nog altijd niet overal beschikbaar en er is nog niets bekend over de toekomstige financiering van de wachtposten via de samenwerkingsverbanden.

In het akkoord artsen-ziekenfondsen 2021 staat dat er tegen 31 maart 2021 een cartografie moet worden opgesteld van mogelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens de vergadering van de medicomut op 22 maart 2021 werd door de coördinatoren voor Vlaanderen en Wallonië een eerste draft voorgesteld van mogelijke samenwerkingsverbanden. Daarbij is al direct gebleken hoe complex deze zaak is. Op sommige plaatsen dreigen verbanden te ontstaan met een enorm grondgebied en op andere plaatsen is samenwerking bijna niet mogelijk.

Het is duidelijk dat hier nog zeer veel denkwerk bij komt kijken. De huisartsen die actief zijn in de kringen en de wachtposten kunnen hier onmogelijk op dit moment tijd en energie insteken.

Daarom is beslist dat de voorzitter van de medicomut contact opneemt met de FOD en de strategische cel van het kabinet van minister Vandenbroucke, om af te spreken hoe hier verder overleg over kan plaats vinden en om tot afspraken te komen die rekening houden met een realistische timing.

2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.166

POLL: minder index voor behoud telefonische consulten of volledige index?

 

Vooreerst is het afwachten of er een RIZIV-budget komt voor 2025 dat ons sluitende garanties biedt over het toekennen van onze index en de groeinorm. Intussen biedt dit ons ook een kans om nog enkele aanpassingen voor te stellen. 

Het is duidelijk dat het volledig op 0 zetten van de telefonische consulten op heel wat weerstand stuit. Alles behouden (een volledige index én de telefonische consulten) zal niet mogelijk zijn. Er moet dus gezocht worden naar een verschuiving.

2024.165

DRINGENDE OPROEP: advies nodig over toepassingsregels heelkunde

 

In de werkgroep heelkunde van de TGR ligt dit dossier op tafel.

Het gaat, in het kader van de hervorming van de nomenclatuur om algemene toepassingsregels in het bijzonder i.v.m. de heelkundige verstrekkingen.

Een beslissing over de verschillende opties (1 of 2) werd nog een week uitgesteld. Er is ook nog de mogelijkheid om amendementen in te dienen vanuit de sector.

Bij deze leggen onze vertegenwoordigers in de TGR u - in het bijzonder de chirurgen- deze vragen dan ook voor.