Kartel (ASGB/GBO/MODES) start opzegprocedure akkoord 24-25: hoe, wat en waarom?
Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) heeft gisteren (4 november) beslist om - op basis van punt 9.2.4 (de niet-toekenning van de index door de Algemene Raad) - een aangetekende brief te versturen om het akkoord artsen-ziekenfondsen 2024-2025 op te zeggen.
Waarom? Omdat wij menen dat het voortbestaan van het overlegmodel (artsen-ziekenfondsen) op de helling staat na het niet goedkeuren van de RIZIV-begroting 2025 op de Algemene Raad.
Een begroting waarin ons als artsen moeilijke besparingen werden opgelegd, die moeizaam tot stand gekomen is … en die dan niet goedgekeurd wordt omwille van politieke spelletjes, dat is het overlegmodel volledig desavoueren.
Meer nog, als er geen begroting ligt eind december dreigen we de indexmassa voor 2025 (3,34%) mis te lopen, alsook misschien de groeinorm voor 2025 (2,5%). Een krachtig signaal was dus nodig. En voor dit signaal hadden we tot 15 dagen na een event dat aanleiding geeft tot opzegging, in casu het niet-goedkeuren van het budget 2025 en bijgevolg het niet-toekennen van onze index door de algemene raad.
En nu? De politieke leiders van ons land, of ze nu van de regering in lopende zaken zijn of van een regering in wording, kunnen laten zien dat ze het overlegmodel en de artsen ernstig nemen of niet. Door onze actie is het akkoord immers nog niet beëindigd, wel wordt er een overlegprocedure opgestart binnen de NCAZ. En van die tijd kan de politiek gebruik maken om alsnog een begroting 2025 op te maken waardoor onze index en de groeinorm gehandhaafd blijven.
We zijn niet over één nacht ijs gegaan met deze beslissing en we beseffen dat er risico’s aan verbonden zijn. Maar zonder al te diep in te gaan op de details, hebben we rekening proberen te houden met alle parameters.
We willen immers vooral het risico afdekken dat we eind december in het slechtste van twee werelden terechtkomen, nl. geen begroting, geen index, geen groeinorm en geen mogelijkheid meer om het akkoord collectief op te zeggen. We verkiezen de collectieve procedure immers boven de individuele mogelijkheid – die tot 15 december geldt – omdat we weten dat vele collega’s de facto op individuele basis niet in de mogelijkheid zijn om op te zeggen.
En ondertussen? We hopen dat onze collega’s van de andere syndicaten ons tijdens dit proces zullen steunen. Zelf zullen we zoals steeds onze verantwoordelijkheid nemen en voorstellen doen aan de regering(en) om tot een nieuw budget voor 2025 te komen.
Zo hebben wij de signalen van onze leden-huisartsen duidelijk gehoord dat de telefonische consultaties noodzakelijk zijn. We werken dus aan een alternatief voorstel. We weten echter allemaal dat besparingen broodnodig zullen zijn, er zullen dus ook geen droomoplossingen zijn. We blijven ons evenwel inzetten om de belangen van alle artsen te verdedigen en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.
Reactie toevoegen