De rol van de specialist in de vaccinatiecampagne

ASGB-BERICHT 2021.080
Corona

 

Voor de vaccinatie van enkele specifieke doelgroepen vervult de arts-specialist een coördinerende rol:

1. Personen onder adeno-geassocieerde virus (AAV) therapie.

2. Personen met een verhoogd risico op Covid-19 op basis van enkele zeldzame/complexe aandoeningen.

3. Personen met een mogelijk of gekend risico op allergische reactie en/of anafylaxie op COVID-19 vaccinatie.

Er zijn nog steeds specialisten, die aan patiënten attesten meegeven dat zij dienen te worden gevaccineerd met een mRNA-vaccin, waarbij zij zich kennelijk baseren op een inmiddels bijgesteld advies van de Hoge Gezondheids Raad. Dit zorgt dan voor grote problemen bij het vaccinatiecentrum.

Een selectie op basis van het type vaccin op basis van medisch wetenschappelijke redenen (diagnose), is noch aangewezen noch toegestaan, met uitzondering van de zeer beperkte patiëntengroep die behandeld wordt met adeno-geassocieerde virus (AAV) gentherapie en zwangere vrouwen.

Hierover werd al vorige week een ▶️ brief, met alle referenties, rondgestuurd.

Vanaf 4 mei 2021 is een webapplicatie beschikbaar, waarop referentie-artsen in het ziekenhuis patiënten kunnen opladen in de Vaccinatie Code Database. Dit is enkel bedoeld voor patiënten met een zeldzame aandoening, die daardoor een verhoogd cardiovasculair, respiratoir of neurologisch risico hebben. Als deze patiënten nog niet zijn toegevoegd door hun huisarts of mutualiteit, kunnen zij aan hun behandelende specialist in het ziekenhuis vragen om dit in orde te brengen. Die kan dan aan een collega referentie-arts, die door het ziekenhuis is aangeduid de patiënt opladen. Een ▶️ instructiebrief werd naar alle ziekenhuizen verstuurd.

Het gaat hier dus enkel om patiënten met een zeldzame aandoening. Alle andere risicogroepen kunnen alleen door de huisarts worden toegevoegd, of werden reeds door hun mutualiteit toegevoegd.

Voor zwangere patiënten hetzelfde principe: alleen een huisarts kan deze patiënten met prioriteit voor een mRNA-vaccin toevoegen aan de Vaccinatie Code Database.

De procedure risk assesment anafylaxie en de lijst met referentieziekenhuizen en artsen vindt u in ▶️ dit document.

.

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.