Praktijkpremie 2021 voor huisartsen: criteria wijzigen niet

ASGB-BERICHT 2021.088
Icoon thema financiering

Wie alleen beantwoordt aan de zgn. basisvoorwaarden maar zijn praktijk niet informatiseert, heeft recht op een basisbedrag van € 1.000.

Deze basisvoorwaarden zijn:

- Erkend huisarts zijn

- Deelnemen aan de wachtdienst

- Minstens € 25.000 aanrekenen aan de ziekteverzekering

 

Een huisarts die niet alleen beantwoordt aan de basisvoorwaarden maar ook voldoende van de zgn. e-diensten gebruik maakt, kan zijn/haar premiebedrag zien stijgen in functie van het aantal drempelwaarden of criteria dat hij/zij behaalt. In het akkoord artsen-ziekenfondsen voor 2021 werd bepaald dat de te behalen drempelwaarden niet wijzigen voor 2021. Het gaat dus nog altijd over dezelfde tien criteria als de voorbije jaren:

- Behaalt u er daar zes criteria van, dan stijgt uw premie naar € 3.500

- Behaalt u zeven criteria, dan stijgt uw premie naar € 4.500

- Behaalt u minstens acht criteria, dan stijgt uw premie tot het maximum van € 6.000

 

Hierna sommen we voor u de tien criteria of drempelwaarden op. Vier van deze drempels worden op jaarbasis beoordeeld, zes ervan worden op basis van het tweede semester, dus vanaf 1 juli a.s., beoordeeld.

1/ U verstuurt in het 2e semester van het premiejaar minstens 25% van uw geneesmiddelenvoorschriften via Recip-e

2/ U dient in het 2e semester van het premiejaar minstens 50% van uw aanvragen van terugbetaling van geneesmiddelen hoofdstuk IV in via de dienst “Hoofdstuk IV” van MyCarenet

3/ Uzelf of uw mandataris factureert in het 2e semester van het premiejaar minstens 20% van uw raadplegingen voor patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming via de dienst ‘eFact’ van MyCarenet

Opgelet: dit criterium telt niet mee als u in een medisch huis werkt dat een akkoord voor forfaitaire betaling heeft gesloten.

4/ Voor minstens 25% van de patiënten waarvoor u voor het premiejaar een GMD-honorarium hebt ontvangen, is uiterlijk op 31 december van het premiejaar een geïnformeerde toestemming geregistreerd via het eHealth-platform (door uzelf, de patiënt of een andere zorgverlener).

5/ De verhouding tussen het totaal aantal verschillende patiënten waarvoor u uiterlijk op 31 december van het premiejaar een SUMEHR hebt opgeladen via de digitale platformen Vitalink, RSW of Abrumet en het aantal patiënten waarvoor u voor het premiejaar een GMD-honorarium heeft ontvangen, bedraagt minstens 25 %.

6/ Tijdens het premiejaar gebruikt u MyCareNet voor het elektronische beheer van uw GMD-honoraria.

Opgelet: dit criterium telt niet mee als u in een medisch huis werkt dat een akkoord voor forfaitaire betaling heeft gesloten.

7/ Tijdens het tweede semester van het premiejaar creëert u of past u minstens 5 medicatieschema’s aan.

8/ Tijdens het tweede semester van het premiejaar gebruikt u minstens 5 keer de CEBAM evidence linker (via login)

9/ Tijdens het tweede semester van het premiejaar dient u minstens 5% van uw raadplegingsgetuigschriften in via de dienst "e-Attest" van MyCarenet.

Opgelet: dit criterium telt niet mee als u in een medisch huis werkt dat een akkoord voor forfaitaire betaling heeft gesloten.

10/ Tijdens het premiejaar gebruikt u minstens 3 keer het elektronisch formulier “Evaluatie van de handicap – FOD Sociale Zekerheid” voor het versturen van medische informatie naar de FOD Sociale Zekerheid (DG Personen met een handicap) > meer info over de procedure

 

Tot slot voegen we er nog aan toe welke softwareprogramma’s door het RIZIV erkend zijn voor 2021:

CareConnect   (HealthConnect)

HealthOne   (HDMP)

Daktari  (Barista Software)

Medinec   (OFFIMED)

Omnipro   (Xperthis)

Prodoc   (CEGEKA)

Topaz   (Topaz Care SRL)

Medispring   (Medispring SCRL

Windoc    (CompuGroup Medical Belgium bvba) - Onder voorbehoud. Doorloopt nog de registratieprocedure.

 

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.