Kent u de jongeren en vrouwen van ASGB al?

ASGB-BERICHT 2021.170
Icoon vergadering/medicomut

Vorige week werd er een klein bommetje gegooid in het kamp van de artsensyndicaten, toen een topman van het Riziv ons (en de anderen) verweet niet representatief te zijn, omdat er alleen maar (oude) blanke mannen aan de (bestuurs)knoppen zouden mogen zitten.

Ook wij zijn vanuit ASGB al snel in de Twitter- en andere pennen gekropen, toegegeven licht gekrenkt in onze eer. We doen immers niet anders dan proberen om jonge (vrouwelijke) artsen te mobiliseren voor het syndicaal werk en het innemen van functies in raden en commissies. Wanneer het antwoord op zo’n vraag nee is, heeft dat doorgaans niks te maken met een gebrek aan interesse, integendeel zelfs, het gaat er gewoon om dat men vreest een en ander niet te kunnen combineren met zijn/haar ‘medisch werk’. Het is dáár, en nergens anders, dat het probleem zit, en dat heeft dus niets met wel/niet ‘divers’ willen zijn te maken.

Nu het stof van het bommetje wat is weggetrokken, zien we bij ASGB zelfs het positieve in van de schok die het meebracht. Zijn wij immers niet het syndicaat

  • dat met Frieda Matthys (psychiater) al even over een vrouwelijke steunpilaar in het bestuur beschikt?
  • dat met Ann Colson (nefroloog) en Tine Depovere (huisarts) nog twee jonge, vrouwelijke artsen aan het bestuur heeft toegevoegd?
  • dat met Thomas Gevaert (anatoom patholoog) zijn jongste voorzitter ooit heeft?
  • en dat in de persoon van Sébastien Vermeulen (huisarts) de jongste vertegenwoordiger ooit in de TGR (Technisch Geneeskundige Raad) heeft?

Bij deze dus dank aan Mr. Van Damme om onze filosofie een bijkomend zetje in de rug te geven. ASGB geeft u als jonge arts immers een echte kans om mee uw stempel te drukken op het gezondheidsoverleg. We hebben zelfs niet liever, en geloof ons, dit overleg loont, we moeten alleen zorgen dat het blijft voortbestaan!

U kunt als jongere trouwens blijven rekenen en terugvallen op de expertise en raad van ex-voorzitters als Robert Rutsaert en Milan Roex.

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen