Dringend: feedback gevraagd over collectieve overeenkomst ASO

ASGB-BERICHT 2021.172
Icoon ziekenhuis

Het KB van 19/7/2021 verklaart de collectieve overeenkomst die in de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen (NPCAZ) met de ASO werd afgesloten, algemeen bindend.

Graag vernemen we zowel van de kant van de ASO als van de kant van de stagemeesters en de ziekenhuizen welke problemen in dit verband nog worden vastgesteld.

Veel tijd om te reageren is er helaas niet. Wij hebben zelf gisteren pas de brieven van enerzijds de voorzitter van de NPCAZ en anderzijds de minister ontvangen en dienen al eind deze week te rapporteren. Mogen wij u bijgevolg vragen snel te reageren ?

U kunt ons mailen op info@asgb.be

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale versie van de beide brieven.

Reacties

Quasi onmogelijke registratie van werkuren in een beroep " sui generis"
Als stagemeester van 3 ASO's MKA weet ik dat ze veel werken, maar ook veel bijleren. Uitbetaling van uren en weekdiensten is bij ons nooit een issue geweest.
Opleidingskwaliteit komt in gedrang.
Het enige wat mij zelf stoort van de vroegere opleiding is dat de assistentenjaren niet meetellen in de pensioenvorming, maar moeten afgekocht worden en dan nog niet eens meetellen in de anciënniteit om op pensioen te kunnen gaan.
Over 15 j zal een kwaliteitsdaling van de specialisten algemeen zichtbaar worden en zal men zich - net zoals in het onderwijs- de vraag stellen, waar en wanneer is het misgelopen en waarom heeft men er niet eerder op gereageerd. De kwaliteit van ons onderwijs en onze geneeskunde zijn twee bijzonder belangrijke pijlers in ons economisch bestel. Laat ze niet ten onder gaan.

serge schepers

Goed dat het er is. Toch enkele opmerkingen:
1. Volgens mij is er een conflict tussen arbeidsrecht en opleiding. Waar men in een beroep waar flexibiliteit imperatief is dit probeert uit te gommen en zelfs bestraffen. bv interessante ingreep/consultatie na de uren kan niet meer bijgewoond worden.
2. Ik begrijp ook niet dat een ASO die kiest voor minder uren hetzelfde diploma krijgt zonder hiervoor te moeten compenseren.
3. Mi geeft de stricte regeling verkeerd beeld van toekomstig beroepsleven cf verpleegkundige-stagiairs die geen WE of nacht doen in opleiding en ontgoocheld zijn nadien.
4. Indruk dat er nog wat gesleuteld dient te worden.

2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.165

DRINGENDE OPROEP: advies nodig over toepassingsregels heelkunde

 

In de werkgroep heelkunde van de TGR ligt dit dossier op tafel.

Het gaat, in het kader van de hervorming van de nomenclatuur om algemene toepassingsregels in het bijzonder i.v.m. de heelkundige verstrekkingen.

Een beslissing over de verschillende opties (1 of 2) werd nog een week uitgesteld. Er is ook nog de mogelijkheid om amendementen in te dienen vanuit de sector.

Bij deze leggen onze vertegenwoordigers in de TGR u - in het bijzonder de chirurgen- deze vragen dan ook voor.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.