ASGB/Kartel wil andere teststrategie

ASGB-BERICHT 2021.183
Corona

Allle signalen van de artsensyndicaten ten spijt, heeft het Overlegcomité van vandaag 26 november 2021, onvoldoende gevolg gegeven aan het verzoek van de huisartsen om de teststrategie bij te sturen.

De syndicaten wensen dan ook samen nog een ultieme poging doen om aan de bel te trekken. Hieronder vindt u het gezamenlijk persbericht. 

 

Overlegcomité laat huisartsen stikken

Na een zoveelste keer aan de noodrem te trekken, hadden we toch gehoopt dat het overlegcomité nu drastisch maatregelen ging nemen om de druk op de huisartsgeneeskunde te verminderen.  Tot treurens toe hebben we herhaald dat een wijziging van de teststrategie absoluut noodzakelijk is om de druk van het testen en tracen bij de huisartsen weg te halen zodat zij terug volop hun rol kunnen spelen in de zorg voor de zieke patiënt.

Tot onze ontsteltenis moeten we vaststellen dat de beslissingen hierover naar het IMC worden doorgestuurd.  Hetzelfde IMC dat in de voorbije weken nooit thuis gaf en ondanks eindeloze discussie geen letter aande teststrategie wijzigde.  Laat ons zeggen dat we weinig vertrouwen hebben in morgen.

Het is nu meer dan duidelijk.  De huisartsgeneeskunde, de basis van de geneeskundige zorg, is voor de politiek van geen tel.  Men laat liever meer dan 10.000 hoogopgeleide artsen zich bezig houden met testjes nemen, codes produceren en attesten uitschrijven dan hen in te zetten waarvoor ze opgeleid zijn : de zorg voor de zieke patiënt, COVID of non-COVID opnemen.

Onze smeekbede om eindelijk terug huisarts te mogen zijn, om de collega’s van de tweede lijn te kunnen helpen door een goede triage te doen, door patiënten die niet noodzakelijk naar het ziekenhuis zouden moeten op een excellente manier thuis te behandelen wordt genegeerd.

Het IMC is morgen echt het IMC van de laatste kans.  Wij hebben een pakket maatregelen uitgewerkt en voorgelegd aan de verschillende kabinetten om de teststrategie grondig te wijzigen en de huisartsen eindelijk te ontlasten.  Als de 9 ministers van volksgezondheid morgen nog enige respect voor de huisartsen hebben dan keuren zij het uitgewerkte voorstel zonder dralen goed, zoniet bewijzen ze dat de huisartsgeneeskunde voor hen van geen tel meer is

Namens

ABSYM-BVAS : Dr. Luc Herry, Dr. Jos Vanhoof, Dr. Marc Moens

KARTEL : Dr. Thomas Gevaert, Dr Michel Creemers, Dr Paul De Munck

AADM : Dr. Roel Van Giel

 

 

Reacties

met de drie artsensyndicaten dreigen met een specifieke zorgstaking zou wellicht wel helpen;
niemand neemt nog een PCR af , simple comme bonjour

Marc Dusauchoit

Idd algemene staking en de overheid negeren zoals zij ons ook negeren

Bongaerts Anouk
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.