ASGB/Kartel wil andere teststrategie

ASGB-BERICHT 2021.183
Corona

Allle signalen van de artsensyndicaten ten spijt, heeft het Overlegcomité van vandaag 26 november 2021, onvoldoende gevolg gegeven aan het verzoek van de huisartsen om de teststrategie bij te sturen.

De syndicaten wensen dan ook samen nog een ultieme poging doen om aan de bel te trekken. Hieronder vindt u het gezamenlijk persbericht. 

 

Overlegcomité laat huisartsen stikken

Na een zoveelste keer aan de noodrem te trekken, hadden we toch gehoopt dat het overlegcomité nu drastisch maatregelen ging nemen om de druk op de huisartsgeneeskunde te verminderen.  Tot treurens toe hebben we herhaald dat een wijziging van de teststrategie absoluut noodzakelijk is om de druk van het testen en tracen bij de huisartsen weg te halen zodat zij terug volop hun rol kunnen spelen in de zorg voor de zieke patiënt.

Tot onze ontsteltenis moeten we vaststellen dat de beslissingen hierover naar het IMC worden doorgestuurd.  Hetzelfde IMC dat in de voorbije weken nooit thuis gaf en ondanks eindeloze discussie geen letter aande teststrategie wijzigde.  Laat ons zeggen dat we weinig vertrouwen hebben in morgen.

Het is nu meer dan duidelijk.  De huisartsgeneeskunde, de basis van de geneeskundige zorg, is voor de politiek van geen tel.  Men laat liever meer dan 10.000 hoogopgeleide artsen zich bezig houden met testjes nemen, codes produceren en attesten uitschrijven dan hen in te zetten waarvoor ze opgeleid zijn : de zorg voor de zieke patiënt, COVID of non-COVID opnemen.

Onze smeekbede om eindelijk terug huisarts te mogen zijn, om de collega’s van de tweede lijn te kunnen helpen door een goede triage te doen, door patiënten die niet noodzakelijk naar het ziekenhuis zouden moeten op een excellente manier thuis te behandelen wordt genegeerd.

Het IMC is morgen echt het IMC van de laatste kans.  Wij hebben een pakket maatregelen uitgewerkt en voorgelegd aan de verschillende kabinetten om de teststrategie grondig te wijzigen en de huisartsen eindelijk te ontlasten.  Als de 9 ministers van volksgezondheid morgen nog enige respect voor de huisartsen hebben dan keuren zij het uitgewerkte voorstel zonder dralen goed, zoniet bewijzen ze dat de huisartsgeneeskunde voor hen van geen tel meer is

Namens

ABSYM-BVAS : Dr. Luc Herry, Dr. Jos Vanhoof, Dr. Marc Moens

KARTEL : Dr. Thomas Gevaert, Dr Michel Creemers, Dr Paul De Munck

AADM : Dr. Roel Van Giel

 

 

Reacties

met de drie artsensyndicaten dreigen met een specifieke zorgstaking zou wellicht wel helpen;
niemand neemt nog een PCR af , simple comme bonjour

Marc Dusauchoit

Idd algemene staking en de overheid negeren zoals zij ons ook negeren

Bongaerts Anouk
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.165

DRINGENDE OPROEP: advies nodig over toepassingsregels heelkunde

 

In de werkgroep heelkunde van de TGR ligt dit dossier op tafel.

Het gaat, in het kader van de hervorming van de nomenclatuur om algemene toepassingsregels in het bijzonder i.v.m. de heelkundige verstrekkingen.

Een beslissing over de verschillende opties (1 of 2) werd nog een week uitgesteld. Er is ook nog de mogelijkheid om amendementen in te dienen vanuit de sector.

Bij deze leggen onze vertegenwoordigers in de TGR u - in het bijzonder de chirurgen- deze vragen dan ook voor.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.