Derdebetaler mogelijk voor alle verstrekkingen
Op 14 januari 2021 heeft het Riziv via een websitebericht (zie https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/derdebetalersregeling-mogelijk-alle-geneeskundige-verstrekkingen-januari-2022.aspx) bekend gemaakt dat het verbod op de derdebetaler afgeschaft werd met (retroactieve) ingang vanaf 1 januari 2022. Ook al zijn de wetswijzigingen daartoe (aanpassing van art. 53 §1 13de lid van de GVU-wet en aanpassing van het KB op derdebetaler van 18 sept 2015) nog niet in het Staatsblad gepubliceerd, toch mag u er, zo blijkt uit deze mededeling, al vanuit gaan dat deze opheffing een feit is.
Ten tijde van het verbod mocht u alleen de derdebetaler toepassen, wanneer die uitdrukkelijk toegelaten werd. Voortaan wordt het principe omgekeerd. U kunt de derdebetaler dus voor alle vestrekkingen gebruiken. Dit geldt zowel voor huisartsen als voor specialisten.
Indien u vrijwillig besluit om de derdebetaler toe te passen, zal dat wel als consequentie hebben, eens de wetteksten aangepast zijn, dat u verplicht wordt om de conventietarieven te respecteren, zelfs als u niet geconventioneerd zou zijn.
Het feit dat de derdebetaler voor alle verstrekkingen toegelaten wordt, impliceert ook dat u niet meer hoeft te rechtvaardigen dat en waarom u de derdebetaler toepast. Denk aan de vermeldingen van ‘griepvaccinatie’ of ‘financiële’ nood, die zijn niet meer nodig.
Voor huisartsen bestaan er al langer een aantal situaties waarin de toepassing van de derdebetaler verplicht is. Het gaat hier in de eerste plaats om de verplichte derdebetaler voor rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming (ook sociale derdebetaler genoemd). Deze blijft gewoon bestaan, daar verandert niks aan. Het blijft hier m.a.w. om een verplichting gaan (en dus geen vrijwillige keuze). Idem bij de diabetespas wanneer de patiënt uitdrukkelijk om de toepassing van de derdebetaler verzoekt.