Nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging

ASGB-BERICHT 2022.006
Icoon thema staatsblad

Op 18 januari 2022 zijn drie KB’s gepubliceerd  i.v.m. een nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging. Het betreft een -andermaal laattijdige- uitvoering van het akkoord 2020. Er werd een budget van 6 miljoen voorzien.

De uitwerking in de TGR en in de NCAZ heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Meerdere anesthesisten vinden dat de termijn van 8 dagen te lang is en dat elke patiënt recht heeft op een preoperatieve raadpleging.

Daar zijn we het in principe volledig mee eens. Maar deze specifieke verstrekking, die nu zowel voor ingrepen in klassieke als in daghospitalisatie geldt, behelst veel meer dan een eenvoudige preoperatieve screening. Het gaat om een uitgebreide evaluatie en optimalisatie die o.m. omvat: afstemmen van anticoagulatie al dan niet met bridging, aanpassen van de medicatie, optimaliseren van de voedingstoestand, substitueren van eventuele deficiënties, hemodynamische optimalisatie, voorafgaande hygiënische maatregelen (bv. MRSA), eventuele preoperatieve dialyse, het toelichten van de anesthesietechniek, informed consent, eventuele second opinion met bv. de huisarts, keuze van postoperatief pijnbeleid, nood aan postoperatieve intensieve zorg, optimalisatie van het hemoglobine, begeleiding bij rookverbod, ademhalingskine, enz.

Het is uiteraard onmogelijk om dit alles op een kortere termijn te realiseren. De termijn van 8 dagen is daarvoor zelfs erg kort en het resultaat van een compromis. Daar waren alle anesthesisten in de TGR het overigens mee eens.

We denken dat in de toekomst eerder aan een opwaardering van deze complexe verstrekking moet gedacht worden dan aan het inkorten van de termijn. Het zal van de collega’s chirurgen de nodige medewerking vragen om de anesthesist tijdig van de geplande ingreep te verwittigen en de mogelijkheid te laten om de patiënt optimaal voor te bereiden.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale tekst van de nieuwe KB’s (wordfile) en de nota hierover van de Medicomut (pdf).

2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.165

DRINGENDE OPROEP: advies nodig over toepassingsregels heelkunde

 

In de werkgroep heelkunde van de TGR ligt dit dossier op tafel.

Het gaat, in het kader van de hervorming van de nomenclatuur om algemene toepassingsregels in het bijzonder i.v.m. de heelkundige verstrekkingen.

Een beslissing over de verschillende opties (1 of 2) werd nog een week uitgesteld. Er is ook nog de mogelijkheid om amendementen in te dienen vanuit de sector.

Bij deze leggen onze vertegenwoordigers in de TGR u - in het bijzonder de chirurgen- deze vragen dan ook voor.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.