Nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging

ASGB-BERICHT 2022.006
Icoon thema staatsblad

Op 18 januari 2022 zijn drie KB’s gepubliceerd  i.v.m. een nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging. Het betreft een -andermaal laattijdige- uitvoering van het akkoord 2020. Er werd een budget van 6 miljoen voorzien.

De uitwerking in de TGR en in de NCAZ heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Meerdere anesthesisten vinden dat de termijn van 8 dagen te lang is en dat elke patiënt recht heeft op een preoperatieve raadpleging.

Daar zijn we het in principe volledig mee eens. Maar deze specifieke verstrekking, die nu zowel voor ingrepen in klassieke als in daghospitalisatie geldt, behelst veel meer dan een eenvoudige preoperatieve screening. Het gaat om een uitgebreide evaluatie en optimalisatie die o.m. omvat: afstemmen van anticoagulatie al dan niet met bridging, aanpassen van de medicatie, optimaliseren van de voedingstoestand, substitueren van eventuele deficiënties, hemodynamische optimalisatie, voorafgaande hygiënische maatregelen (bv. MRSA), eventuele preoperatieve dialyse, het toelichten van de anesthesietechniek, informed consent, eventuele second opinion met bv. de huisarts, keuze van postoperatief pijnbeleid, nood aan postoperatieve intensieve zorg, optimalisatie van het hemoglobine, begeleiding bij rookverbod, ademhalingskine, enz.

Het is uiteraard onmogelijk om dit alles op een kortere termijn te realiseren. De termijn van 8 dagen is daarvoor zelfs erg kort en het resultaat van een compromis. Daar waren alle anesthesisten in de TGR het overigens mee eens.

We denken dat in de toekomst eerder aan een opwaardering van deze complexe verstrekking moet gedacht worden dan aan het inkorten van de termijn. Het zal van de collega’s chirurgen de nodige medewerking vragen om de anesthesist tijdig van de geplande ingreep te verwittigen en de mogelijkheid te laten om de patiënt optimaal voor te bereiden.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale tekst van de nieuwe KB’s (wordfile) en de nota hierover van de Medicomut (pdf).

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.