Nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging

ASGB-BERICHT 2022.006
Icoon thema staatsblad

Op 18 januari 2022 zijn drie KB’s gepubliceerd  i.v.m. een nieuwe verstrekking voor de preanesthesieraadpleging. Het betreft een -andermaal laattijdige- uitvoering van het akkoord 2020. Er werd een budget van 6 miljoen voorzien.

De uitwerking in de TGR en in de NCAZ heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Meerdere anesthesisten vinden dat de termijn van 8 dagen te lang is en dat elke patiënt recht heeft op een preoperatieve raadpleging.

Daar zijn we het in principe volledig mee eens. Maar deze specifieke verstrekking, die nu zowel voor ingrepen in klassieke als in daghospitalisatie geldt, behelst veel meer dan een eenvoudige preoperatieve screening. Het gaat om een uitgebreide evaluatie en optimalisatie die o.m. omvat: afstemmen van anticoagulatie al dan niet met bridging, aanpassen van de medicatie, optimaliseren van de voedingstoestand, substitueren van eventuele deficiënties, hemodynamische optimalisatie, voorafgaande hygiënische maatregelen (bv. MRSA), eventuele preoperatieve dialyse, het toelichten van de anesthesietechniek, informed consent, eventuele second opinion met bv. de huisarts, keuze van postoperatief pijnbeleid, nood aan postoperatieve intensieve zorg, optimalisatie van het hemoglobine, begeleiding bij rookverbod, ademhalingskine, enz.

Het is uiteraard onmogelijk om dit alles op een kortere termijn te realiseren. De termijn van 8 dagen is daarvoor zelfs erg kort en het resultaat van een compromis. Daar waren alle anesthesisten in de TGR het overigens mee eens.

We denken dat in de toekomst eerder aan een opwaardering van deze complexe verstrekking moet gedacht worden dan aan het inkorten van de termijn. Het zal van de collega’s chirurgen de nodige medewerking vragen om de anesthesist tijdig van de geplande ingreep te verwittigen en de mogelijkheid te laten om de patiënt optimaal voor te bereiden.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale tekst van de nieuwe KB’s (wordfile) en de nota hierover van de Medicomut (pdf).

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen