Dr. Michel Creemers over de vaccinatie door apothekers

De wet vaccinatie en toediening door apothekers in verband met Covid-19 werd goedgekeurd in de Kamercommissie Volksgezondheid van het federaal parlement.

Het ASGB vindt dit geen goed idee. Uiteraard wensen wij een zeer hoge vaccinatiegraad te bereiken. Wij zijn er echter niet van overtuigd dat vaccinatie door apothekers tegen SARS-COV-2 een grote bijdrage gaat leveren aan het verhogen van de vaccinatiegraad. De officina beschikken over het algemeen immers niet over genoeg ruimte om de vaccinatie veilig te laten doorgaan.

Het wetsvoorstel is ook een aanfluiting voor alle huisartsen, specialisten en vrijwilligers. Gedurende meer dan een jaar hebben de vaccinatiecentra op volle toeren gedraaid met de hulp van apothekers, artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers. Nu de mogelijkheid geven aan één beroepsgroep om verder te vaccineren is voor ons een brug te ver. 

Het ASGB is wél voor een sterke samenwerking tussen apothekers en huisartsen. In het kader van de COVID-19 pandemie blijft er een belangrijke sensibiliseringstaak weggelegd voor alle actoren. Zowel apotheker, huisarts als specialist moeten patiënten wijzen op de grote voordelen die vaccinatie met zich meebrengen.

De influenzavaccins worden sinds het vorige jaar zonder voorschrift geleverd.  Dit werkt in principe ook drempelverlagend.  Wij zijn benieuwd of dit ook zal resulteren in een verhoogde vaccinatiegraad tegen griep.

Die samenwerking kan ook op het vlak van medicatiebewaking in het kader van medisch farmaceutische overleg.  Niet alleen in de woonzorgcentra waar dit structureel aan bod komt maar ook in dossiers van patiënten met een hoge zorgnood en die meerdere geneesmiddelen nemen.

Het ASGB staat voor samenwerking.  Vaccinatie tegen SARS-COV-2 aan de apotheker overlaten is voor ons niet aanvaardbaar.

Reacties

Not done

Christiane Pouliart

Not done

Dr pouliart c

Het is geen wonder dat , apothekers vragen/gevraagd worden om te vaccineren.en zo aldoende te besparen. Het is duidelijk dat wij als artsen ( zeker de huisartsen), hoe langer hoe meer de regie ( de leiding over de geneeskunde) uit de handen genomen wordt voor die reden ; Is een apotheker wel bekwaam - om bijvoorbeeld- een anaphylactische shock op te vangen , de spuit juist toe te dienen , (niet IN de ader) , GEEN lucht in te spuiten.
Wie is verantwoordelijk als er iets mis gaat? Opgelet , apothekers : neem dit vergifigd geschenk niet aan. Bij brand , blust de brandweer , en niet de politie. Geneeskunde , wordt door artsen uitgeoefend en niet door hun helpers (die er ook wel nodig zijn).
Het is geen wonder dat >11% huisartsen denkt aan stoppen. Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt , zal nog meer artsen , aanzetten te stoppen, want er is geen respect meer en wij zijn hoe langer hoe minder nodig.
beste groeten
Dr Walter Geeraerts

Walter Geeraerts

Ik ben het volledig mee eens met collega Geeraerts.
Ik begrijp niet dat de syndicaten dit zover hebben laten komen.
Er is, voor zover ik heb kunnen volgen, heel weinig tegenwerking geweest. Het is duidelijk dat de apothekers een krachtigere vakbond hebben waar blijkbaar naar geluisterd wordt.
Als het zo verder gaat wordt de huisarts een attesten en voorschriften ambtenaar zonder de voordelen van een ambtenaar.
Spijtig dat de jongere collega’s dit niet zien aankomen.
In onze HAK Maasmechelen begint het geloof in de syndicaten langzaam maar zeker te vergaan.
Nu moet er meer dan alleen worden komen.

Vriendelijke groet,
Canio Gilio

Gilio

Prima idee, apothekers kunnen ons goed helpen.
Ik vind wel dat ze het gratis moeten doen en op zijn minst tijdens dat bezoek geen andere producten aan de patiënt mogen brengen.
Ze mogen ook 24 Euro per geïnjecteerde op mijn rekening storten die wij artsen gewoonlijk vragen in een derde betaler regeling.
Of gaat het hier niet gewoon over geld?

Gobert

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.