ASGB/Kartel wil oplossingen voor (schamele) index van de artsenerelonen

2022.038

 

De erelonen van de artsen worden voor 2022 slechts met 0,79% verhoogd. Dit staat in schril contrast met de lonen van zorgmedewerkers in loondienst en materiaalkosten die ingevolge de inflatie met 5% stijgen. Het huidige oorlogsgeweld gaat deze evolutie enkel doen toenemen.

Wij hebben tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe akkoord meermaals gewezen op deze problematiek en gelet op de huidige omstandigheden wil ASGB/Kartel het indexprobleem snel terug op de tafel van de Medicomut leggen. We hebben het laten agenderen op de vergadering van maandag a.s. 14 maart.

We streven daarbij naar een drieledige oplossing:

       * Een oplossing op korte termijn om deze kostenkloof in 2022 te dichten.

       * Garanties van de overheid dat er geen afroming komt in 2023 (noch in de jaren daarna).

      * Een harmonisatie van het indexmechanisme van de erelonen met dat van de bediendenlonen zodat                deze problematiek in de toekomst niet meer kan voorvallen.

Hieronder vindt u de integrale tekst van de email die Voorzitter Thomas Gevaert naar de Medicomut gestuurd heeft.

 

Geachte Voorzitter,

Nav de kloof tussen de beperkte index van 0.78% en de reële inflatie tot 8% wensen wij met aandrang deze problematiek te agenderen op  NCAZ van 14/03.

Zoals u weet geeft dit problemen voor alle artsen in 2022 gezien de index ver onder de toenemende inflatie blijft enerzijds en anderzijds de lopende kosten wel onderhevig zijn aan de inflatie én de loonkosten evenredig oplopen door het mechanisme van de automatische index.

Gezien de huidige crisis in Oekraïne kan verwacht worden dat deze problematiek nog een tijd zal aanhouden. Verder is er een indexatie van 4% in 2023, maar uit het verleden weten we dat de overheid die bij een begrotingscontrole wel eens durft afromen.

Daarom vragen we een oplossing bestaande uit volgende 3 componenten:

  1. Een oplossing op korte termijn om deze kostenkloof in 2022 te dichten.
  2. Garanties van de overheid dat er geen afroming komt in 2023 (en komende jaren).
  3. Een harmonisatie van beide indexmechanismen zodat deze problematiek in de toekomst niet meer kan voorvallen.

 

Als de overheid een hoge conventiegraad nastreeft moet ze ook zorgen voor een billijk systeem. Anders kunnen wij toekomstige akkoorden moeilijk verdedigen. Zeker na 2j waarin artsen het onderste uit de kan gehaald hebben lijkt ons dit een meer dan legitieme vraag.

Hoogachtend

Thomas Gevaert

Voorzitter Kartel

 

Reacties

Ik mag hopen dat de toe te passen index in 2023 niet simpelweg vast werd gelegd op een vaste 4%, maar effectief zal berekend worden op de beruchte afgevlakte gezondheidsindex van juli 2021 tot juni 2022, wat zou inhouden dat we vermoedelijk inderdaad rond de werkelijke 8% verhoging zullen uitkomen. O wee de eerste politicus die op dat moment durft roepen 'dat dat toch wel heel veel is' en best wat afgeroomd wordt. De puist is al een tijdje aan het rijpen, ik zou er niet te veel druk op zetten als je niet wil dat de spiegel vol etter hangt.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
5 + 9 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.