ASGB/Kartel wil oplossingen voor (schamele) index van de artsenerelonen

2022.038

 

De erelonen van de artsen worden voor 2022 slechts met 0,79% verhoogd. Dit staat in schril contrast met de lonen van zorgmedewerkers in loondienst en materiaalkosten die ingevolge de inflatie met 5% stijgen. Het huidige oorlogsgeweld gaat deze evolutie enkel doen toenemen.

Wij hebben tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe akkoord meermaals gewezen op deze problematiek en gelet op de huidige omstandigheden wil ASGB/Kartel het indexprobleem snel terug op de tafel van de Medicomut leggen. We hebben het laten agenderen op de vergadering van maandag a.s. 14 maart.

We streven daarbij naar een drieledige oplossing:

       * Een oplossing op korte termijn om deze kostenkloof in 2022 te dichten.

       * Garanties van de overheid dat er geen afroming komt in 2023 (noch in de jaren daarna).

      * Een harmonisatie van het indexmechanisme van de erelonen met dat van de bediendenlonen zodat                deze problematiek in de toekomst niet meer kan voorvallen.

Hieronder vindt u de integrale tekst van de email die Voorzitter Thomas Gevaert naar de Medicomut gestuurd heeft.

 

Geachte Voorzitter,

Nav de kloof tussen de beperkte index van 0.78% en de reële inflatie tot 8% wensen wij met aandrang deze problematiek te agenderen op  NCAZ van 14/03.

Zoals u weet geeft dit problemen voor alle artsen in 2022 gezien de index ver onder de toenemende inflatie blijft enerzijds en anderzijds de lopende kosten wel onderhevig zijn aan de inflatie én de loonkosten evenredig oplopen door het mechanisme van de automatische index.

Gezien de huidige crisis in Oekraïne kan verwacht worden dat deze problematiek nog een tijd zal aanhouden. Verder is er een indexatie van 4% in 2023, maar uit het verleden weten we dat de overheid die bij een begrotingscontrole wel eens durft afromen.

Daarom vragen we een oplossing bestaande uit volgende 3 componenten:

  1. Een oplossing op korte termijn om deze kostenkloof in 2022 te dichten.
  2. Garanties van de overheid dat er geen afroming komt in 2023 (en komende jaren).
  3. Een harmonisatie van beide indexmechanismen zodat deze problematiek in de toekomst niet meer kan voorvallen.

 

Als de overheid een hoge conventiegraad nastreeft moet ze ook zorgen voor een billijk systeem. Anders kunnen wij toekomstige akkoorden moeilijk verdedigen. Zeker na 2j waarin artsen het onderste uit de kan gehaald hebben lijkt ons dit een meer dan legitieme vraag.

Hoogachtend

Thomas Gevaert

Voorzitter Kartel

 

Reacties

Ik mag hopen dat de toe te passen index in 2023 niet simpelweg vast werd gelegd op een vaste 4%, maar effectief zal berekend worden op de beruchte afgevlakte gezondheidsindex van juli 2021 tot juni 2022, wat zou inhouden dat we vermoedelijk inderdaad rond de werkelijke 8% verhoging zullen uitkomen. O wee de eerste politicus die op dat moment durft roepen 'dat dat toch wel heel veel is' en best wat afgeroomd wordt. De puist is al een tijdje aan het rijpen, ik zou er niet te veel druk op zetten als je niet wil dat de spiegel vol etter hangt.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
8 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.