Opiniestuk Dr. Gevaert: Overlegmodel of overlegDmodel?

2022.058

In de herfst van 2020 schreef ik een stukje over de administratieve en bureaucratische valkuilen van de meerjarenbegroting en de bijhorende transversale zorg (ref). In dit nieuwe financieringsmodel wordt het systeem van de financieringssilo’s verlaten en worden meerdere zorgverleners voor een specifiek patiëntentraject met een geïntegreerd budget vergoed ipv met afzonderlijke budgetten per participerende zorgverlener.

Op zich een zeer mooi concept, maar reeds vorig jaar schreef ik dat met dit systeem “we dreigen te verzanden in een kluwen van vergaderingen en commissies zonder duidelijk zicht op doelmatigheid van zorg én bijhorende besteding van middelen”. Bovendien wordt gans dit systeem gefinancierd met de groeinorm van 2,5% bovenop de index, middelen die we dus niet aan de talrijke behoeften in de medische honoraria konden besteden, zoals opwaardering van de consultatie.

Enter 2022.

Er werden 7 transversale werkgroepen weerhouden, en 1 ervan handelt over de multidisciplinaire aanpak van de post-covid patiënt. Het moet gezegd, de voorbereidende documenten en de werkgroep zelf overtroffen onze stoutste verwachtingen. Een kluwen van overlegmogelijkheden wordt gecreëerd met als kers op de taart de mogelijkheid om een zorgcoördinator en/of een casemanager voor de post-covid patiënt aan te stellen. Van het bijhorende beslissingsdiagram wordt een mens duizelig.

Dit kan toch niet the way to go zijn? De insteek moet toch zijn om mensen met ernstige, persisterende en invaliderende post-covid klachten gericht, evidence-based én multidisciplinair te helpen. Toch niet om een generiek en onduidelijk zorgtraject uit te rollen dat niet eens duidelijke en welomschreven criteria voor de diagnose van een post-covid patiënt bevat? Een interne discussie op een bestuursvergadering van het ASGB hierover was duidelijk en unisono: dit is niet de basis voor goede geneeskunde, wel voor een zorgkluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt.

Transversale zorg: ja. Meerjarenbegrotingen: ja. Multidisciplinariteit: ja.

Maar niet op deze manier. Niet het gebruiken van de schaarse middelen om pover uitgewerkte zorgtrajecten te financieren waarbij diagnostische criteria onduidelijk zijn en de administratieve en andere overlast voor de arts overduidelijk zijn. Als we patiënten met ernstige post-covid klachten goed willen helpen beginnen we best met goed te definiëren wat de diagnostische criteria zijn en met gericht te kijken welke mazen in het zorgnet zitten waartussen deze patiënten kunnen vallen. Niet met snel snel een administratieve draak uit rollen.

We nemen graag deel aan het overlegmodel, niet aan het overlegDmodel.

Dit opiniestuk is ook in Artsenkrant verschenen. Hierna vindt u de link:  https://www.artsenkrant.com/actueel/overlegmodel-of-overlegdmodel/article-opinion-61097.html 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
16 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.064

Akkoord over standstill inzake ereloonsupplementen

ASGB/Kartel heeft de finale tekst rond de standstill van de supplementen goedgekeurd. Er zitten zeker goede elementen in, al betreuren we een aantal gemiste kansen.

2022.072

Vanaf 1 juli 2022 moeten artsen ‘elektronisch betalen’ aanbieden

Een nieuwe wet die van toepassing is op alle ‘ondernemers’ voert de verplichting in om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden vanaf 1 juli 2022. Ook een arts wordt als een ondernemer in de juridische zin van het woord beschouwd. U zal uw patiënten dus ook die mogelijkheid moeten geven. Hierna lichten we aan hand van drie vragen toe wat dit concreet inhoudt.

Mag u nog cash ontvangen na 1 juli? Jazeker, er komt geen verbod op cash, u bent enkel verplicht om ook in de mogelijkheid van elektronisch te betalen te voorzien.

2022.071

Oproep tot input : ontwerp nieuwe erkenningscriteria voor truncus communis en viscerale heelkunde

Bijgevoegde documenten zullen eerstdaags in de Hoge Raad besproken worden.

ASGB-leden die hier opmerkingen of bedenkingen over hebben, kunnen deze overmaken aan het secretariaat. (info@asgb.be).