Akkoord over standstill inzake ereloonsupplementen

2022.064

ASGB/Kartel heeft de finale tekst rond de standstill van de supplementen goedgekeurd. Er zitten zeker goede elementen in, al betreuren we een aantal gemiste kansen.

Het is een akkoord voor 1 jaar dat geëvalueerd zal worden door de onderhandelende partijen in de context van compenserende maatregelen voor inflatie én gederfde inkomsten door deze standstill. Vele kosten worden nu niet gedekt door de overheid en de enorme inflatie brengt artsen en ziekenhuizen extra in de financiële problemen. Supplementen zijn dus vaak een noodzakelijke maatregel om ziekenhuizen financieel boven water te houden.

Op onze vraag werd Art 155 afgedekt met paragrafen 3 en 4, waardoor een wijziging van afdrachtenregeling op de honoraria enkel kan mits goedkeuring van de medische raden.

Onze vraag om te convergeren naar eenzelfde basispercentage voor alle ziekenhuizen werd geblokkeerd door de Brusselse en Waalse ziekenhuiskoepels, waardoor de ongelijkheid tussen ziekenhuizen blijft bestaan, en collega’s die weinig tot geen supplementen vragen mee delen in het imagoverlies door enkele excessieve outliers. De ziekenhuizen met historisch hoge supplementenpercentages worden met deze regeling dus bevoordeeld. We blijven ijveren om dit de komende jaren te nivelleren.

Ook werd geen enkele stap gezet naar meer transparantie t.o.v. de patiënten (maar ook niet t.o.v. de artsen). Patiënten hebben recht om te weten waar extra kosten voor dienen, artsen hebben recht om te weten waar extra afdrachten en supplementen binnen het ziekenhuis worden aangewend. De minister zou hiervoor nog een wetgevend initiatief voorzien. We zullen zien hoe concreet dit wordt. Zolang supplementen in procenten i.p.v. in euro worden uitgedrukt zal dit een maat voor niets blijven.

We danken de partners rond de tafel voor de constructieve houding en we blijven de komende maanden en jaren nauw volgen hoe dit dossier billijk wordt ingepast in de ruimere hervormingsplannen van de minister.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
17 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.072

Vanaf 1 juli 2022 moeten artsen ‘elektronisch betalen’ aanbieden

Een nieuwe wet die van toepassing is op alle ‘ondernemers’ voert de verplichting in om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden vanaf 1 juli 2022. Ook een arts wordt als een ondernemer in de juridische zin van het woord beschouwd. U zal uw patiënten dus ook die mogelijkheid moeten geven. Hierna lichten we aan hand van drie vragen toe wat dit concreet inhoudt.

Mag u nog cash ontvangen na 1 juli? Jazeker, er komt geen verbod op cash, u bent enkel verplicht om ook in de mogelijkheid van elektronisch te betalen te voorzien.

2022.071

Oproep tot input : ontwerp nieuwe erkenningscriteria voor truncus communis en viscerale heelkunde

Bijgevoegde documenten zullen eerstdaags in de Hoge Raad besproken worden.

ASGB-leden die hier opmerkingen of bedenkingen over hebben, kunnen deze overmaken aan het secretariaat. (info@asgb.be).

 

 

2022.70

Nieuw besluit over implantaten inzake orthopedie en traumatologie

Op 18 mei 2022 is een MB (ministerieel besluit) verschenen over de terugbetaling van implantaten inzake orthopedie en traumatologie.

U vindt de integrale tekst van dit besluit als bijlage bij dit bericht.