Wet diverse bepalingen breidt toepassingsgebied van het bewijsstuk uit

2022.075

Het bewijsstuk is een document dat bestaat sinds 2015 en de patiënt een overzicht geeft van

  • welke prestaties er werden uitgevoerd
  • hoeveel hij er in totaal moet voor betalen
  • en voor welke prestaties en welk bedrag hij terugbetaling door het ziekenfonds zal ontvangen

 

Het bewijsstuk werd voornamelijk ingevoerd om de patiënt de nodige informatie te verschaffen in de situatie waarin er tegelijkertijd een vergoedbare en een niet-vergoedbare verstrekking wordt uitgevoerd.

Ook wanneer de zorgverlener het getuigschrift rechtstreeks aan het ziekenfonds overmaakt, is die verplicht het bewijsstuk aan de patiënt uit te reiken.

De Wet diverse bepalingen inzake gezondheid heeft hier nu nog een derde situatie aan toegevoegd: ook wanneer u enkel een of meerdere niet-vergoedbare verstrekkingen uitvoert (zonder dat die gecombineerd wordt/worden met een vergoedbare verstrekking), is voortaan het bewijsstuk verplicht.

In een latere fase kan er door KB ook nog opgelegd worden om meer details inzake de supplementen (de verdeling en bestemming ervan) op het bewijsstuk te vermelden. In heel wat ziekenhuizen worden artsen door de beheerder onder druk gezet om (meer) supplementen te vragen waarop dan ook bijkomende inhoudingen gebeuren.

Het Kartel heeft al meermaals gevraagd dat het voor een patiënt duidelijk moet zijn waar die supplementen naartoe gaan.

 

Hierna vindt u de tekst van het artikel uit de Wet diverse dat de ZIV-wet aanpast.

Art. 64. In artikel 53 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 21 december 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

4° in paragraaf 1/2, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a) in het eerste lid worden de woorden "en samen met verstrekkingen die er wel aanleiding toe geven worden verricht" opgeheven, en wordt de bepaling onder 1° aangevuld met de woorden "of in geval de zorgverlener louter verstrekkingen aanrekent aan de rechthebbende die geen aanleiding geven tot een tegemoetkoming van de verplichte verzekering";

b) paragraaf 1/2 wordt aangevuld met een lid, luidende:

"De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, voor de door Hem bepaalde verstrekkingen voorzien dat bij de vermelding van supplementen op het bewijsstuk of enig daarmee gelijkgestelde factuur, ook de verdeling, de wijze van verdeling en de bestemming van deze supplementen wordt vermeld."

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.