Vergoedingen voor euthanasie: wet diverse bepalingen legt eerste stenen

2022.076

Op 30 mei 2022 is een uitgebreide Wet (van 18 mei 2022) inzake diverse gezondheidsbepalingen in het Staatsblad gepubliceerd. Daarin staan ook twee bepalingen die van belang zijn voor artsen die euthanasie toepassen: enerzijds voor het uitvoeren van de euthanasie en anderzijds voor het verstrekken van een advies inzake euthanasie.

Het is de verdienste van Dr. Reinier Hueting, ex-voorzitter van het Kartel, dat voor deze zaken nu -eindelijk na zovele jaren ervoor geijverd te hebben – de basis gelegd is.

De vergoeding voor het uitvoeren van de euthanasie wordt door art. 148 van de Wet diverse bepalingen ingeschreven in de euthanasiewet. Qua tarief wordt er gedacht aan € 75 (voor een huisarts te combineren met een huisbezoek en eventueel het avondtarief). Dat tarief evenals de toepassingsvoorwaarden moeten nog bij KB bepaald worden.

Daarnaast stelt art. 79 van de Wet diverse bepalingen dat het medisch advies n.a.v. een verzoek om euthanasie als een ‘volwaardige’ geneeskundige verstrekking (onder art. 34 van de Wet op de ziekteverzekering) vergoed zal kunnen worden. Ook dit moet nog verder uitgevoerd worden maar het zal wel een hele vooruitgang betekenen t.o.v. de momenteel gangbare werkwijze, waarbij de vergoeding van 168,75 betaald wordt via een individuele overeenkomst met het Consortium LEIF-EOL. Deze regeling had tot nu toe nog altijd een ‘experimenteel karakter’ en het Consortium LEIF-EOL moet werken met een gesloten budget, waardoor de uitbetalingen vaak vertraging oplopen.

Hieronder vindt u de integrale tekst van de twee bepalingen uit de Wet diverse gezondheidsbepalingen.

Art. 148. In de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie wordt een hoofdstuk V/1 ingevoegd met als opschrift "Hoofdstuk V/1. Financiële bepalingen" dat de als volgt luidende artikelen 13/1 en 13/2 bevat:

"Art. 13/1. De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, voorzien in een vergoeding voor de arts die de euthanasie toepast.

De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, het bedrag, de voorwaarden en de modaliteiten van deze vergoeding bepalen evenals de regels voor de betaling van deze vergoeding.

Art. 13/2. De kosten voor de vergoedingen worden aangerekend op de globale jaarlijkse begrotingsdoelstelling van de verzekering voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering."

 

Art. 79. Artikel 34, eerste lid, van dezelfde wet wordt aangevuld met de bepalingen onder 31°, luidende:

"31° het verstrekken van medisch advies naar aanleiding van een individueel verzoek voor een zelfgekozen levenseinde."

Reacties

heb ik nog recht op een bepaalde uitkering of ondersteuning?

peggy

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.