MID-ID: nieuwe verplichting bij aankoop zware medische apparatuur

2022.079

Een KB van 19 januari 2016 (Staatsblad 3 februari 2016) voorziet al sinds 13 februari 2016 in een meldingsplicht aan de FOD Volksgezondheid. Een KB van 18 april 2022 dat gepubliceerd werd op 1 juni jl. voegt daar een nieuwe dimensie aan toe: bij aankoop van nieuwe apparatuur moet er voortaan, voorafgaand aan de aankoop, een ‘medical imaging device identifier’ (afgekort MID-ID) aangevraagd worden. Het gaat om een ‘uniek’ nummer dat tot doel heeft om het toestel te kunnen identificeren.

Het nieuwe KB treedt in principe 10 dagen na publicatie in werking maar in een omzendbrief van 30 mei 2022 heeft de FOD meegedeeld dat de applicatie waarin de melding moet gebeuren, pas vanaf 1 oktober 2022 beschikbaar zal zijn.

Als bijlage bij dit bericht vindt u zowel de tekst van het nieuwe KB als een kopie van de omzendbrief.

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
19 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.