Vanaf 1 augustus nieuwe regeling teleconsultaties in voege

2022.098

Op 15 juni jl. lieten we u al weten (zie https://www.asgb.be/node/28377) dat het Verzekeringscomité een nieuwe regeling voor teleconsultaties had goedgekeurd die zou ingaan op 1 augustus 2022. En zie, het KB dat deze regeling moet formaliseren is een goede maand later (op 19 juli 2022 om precies te zijn) zelfs al verschenen. Als men het echt wil, kan het dus toch snel gaan…

Deze regeling vervangt vanaf 1 augustus a.s. de nomenclatuurnummers die tijdens de COVID-crisis van toepassing waren voor triage (101990 - 101835) en advies in het kader van de continuïteit van de zorg (101135). Deze codes kunnen dus niet meer gebruikt worden.

Het gaat nu om nieuwe codes:

  • 101673 voor videoraadpleging door een huisarts : 23,06 euro
  • 101695 voor videoraadpleging door een specialist : 23,06 euro
  • 101710 voor videoraadpleging door een huisarts met verworven rechten of een houder van het artsendiploma : 14,11 euro
  • 101732 voor een telefonische raadpleging (ongeacht welke arts) : 10,38 euro

 

Let wel, de nomenclatuurcodes voor zorg op afstand door psychiaters, kinderpsychiaters en neuropediaters van tijdens de COVID-crisis kunt u wel nog blijven gebruiken na 1 augustus.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale tekst van het KB dat de nieuwe nomenclatuurcodes invoert.

Reacties

No

Hoe ga je remgeld in rekening brengen ? eerst komen laten betalen ?

Patrick Coursier

Is mij nog niet duidelijk of het teleconsult 1 maal per dag mag aangerekend worden of meerdere keren voor een en dezelfde patiënt.
Is er een maandelijkse limiet?
En wat verstaat men onder anamnese: hoe gaat het met U geen belangrijke klachten, U belt voor voorschriften. Neemt U ze correct in. Volgende keer maakt U best een afspraak.
Als ik het dossier van een patiënt moet openen bij een teleconsult is het niet meer dan logisch dat ik dan een facturatie kan uitschrijven.

Gilio

Het is een dikke schande. Welke beroepsgroep zou aanvaarden dat zijn loon voor hetzelfde werk gehalveerd wordt?
Het is aan de overheid en het riziv om misbruikers te bestraffen , niet om de correct werkende huisarts weeral een keer te demotiveren.
Ongelooflijk dat de syndicaten en domus medica dit laten passeren.
En zal men hier ook de combinatie met een raadpleging of huisbezoek verbieden? Zo werd ik lekker niet uitbetaald voor geleverde prestaties aan een palliatieve patiënt. 's Morgens telefonisch consult en ' s avonds nog dringend huisbezoek op een zondag moeten afleggen omdat de situatie toch sneller achteruitging. Spijtig voor de dokter maar dat is dan pro deo.
Heb hiervoor maar 1 woord. Schandalig. In tegenstelling tot mijn grootvader en vader die huisarts waren, ga ik mijn carrière als huisarts NIET volmaken.

Jan Vanderroost

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
16 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.100

Overleggen is niet gelijk aan eenzijdig erdoor duwen

Op 29 juli jl. heeft het RIZIV op zijn website informatie gepubliceerd over hoe zorgverleners (artsen, apothekers en verpleegkundigen) een COVID-vaccinatie kunnen aanrekenen wanneer die plaatsvindt buiten een vaccinatiecentrum. U vindt dit RIZIV-bericht in de link hierna: https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/covid-19-specifieke-honoraria-zorgverleners-vaccins-voorbereiden-toedienen-buiten-vaccinatiecentra.aspx

2022.099

OPROEP AAN LEDEN : behoeftenfiches voor 2023

Naar jaarlijkse gewoonte worden in deze periode de voorstellen voor prioritaire behoeften opgemaakt t.a.v. het RIZIV. Het gaat in feite om een soort wenslijst waaruit de partners in de medicomut bij de onderhandeling van het akkoord proberen tot een compromis te komen.

2022.105

Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…