Vanaf 1 augustus nieuwe regeling teleconsultaties in voege
Op 15 juni jl. lieten we u al weten (zie https://www.asgb.be/node/28377) dat het Verzekeringscomité een nieuwe regeling voor teleconsultaties had goedgekeurd die zou ingaan op 1 augustus 2022. En zie, het KB dat deze regeling moet formaliseren is een goede maand later (op 19 juli 2022 om precies te zijn) zelfs al verschenen. Als men het echt wil, kan het dus toch snel gaan…
Deze regeling vervangt vanaf 1 augustus a.s. de nomenclatuurnummers die tijdens de COVID-crisis van toepassing waren voor triage (101990 - 101835) en advies in het kader van de continuïteit van de zorg (101135). Deze codes kunnen dus niet meer gebruikt worden.
Het gaat nu om nieuwe codes:
- 101673 voor videoraadpleging door een huisarts : 23,06 euro
- 101695 voor videoraadpleging door een specialist : 23,06 euro
- 101710 voor videoraadpleging door een huisarts met verworven rechten of een houder van het artsendiploma : 14,11 euro
- 101732 voor een telefonische raadpleging (ongeacht welke arts) : 10,38 euro
Let wel, de nomenclatuurcodes voor zorg op afstand door psychiaters, kinderpsychiaters en neuropediaters van tijdens de COVID-crisis kunt u wel nog blijven gebruiken na 1 augustus.
Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale tekst van het KB dat de nieuwe nomenclatuurcodes invoert.
Reacties
No
Hoe ga je remgeld in rekening brengen ? eerst komen laten betalen ?
Is mij nog niet duidelijk of het teleconsult 1 maal per dag mag aangerekend worden of meerdere keren voor een en dezelfde patiënt.
Is er een maandelijkse limiet?
En wat verstaat men onder anamnese: hoe gaat het met U geen belangrijke klachten, U belt voor voorschriften. Neemt U ze correct in. Volgende keer maakt U best een afspraak.
Als ik het dossier van een patiënt moet openen bij een teleconsult is het niet meer dan logisch dat ik dan een facturatie kan uitschrijven.
Het is een dikke schande. Welke beroepsgroep zou aanvaarden dat zijn loon voor hetzelfde werk gehalveerd wordt?
Het is aan de overheid en het riziv om misbruikers te bestraffen , niet om de correct werkende huisarts weeral een keer te demotiveren.
Ongelooflijk dat de syndicaten en domus medica dit laten passeren.
En zal men hier ook de combinatie met een raadpleging of huisbezoek verbieden? Zo werd ik lekker niet uitbetaald voor geleverde prestaties aan een palliatieve patiënt. 's Morgens telefonisch consult en ' s avonds nog dringend huisbezoek op een zondag moeten afleggen omdat de situatie toch sneller achteruitging. Spijtig voor de dokter maar dat is dan pro deo.
Heb hiervoor maar 1 woord. Schandalig. In tegenstelling tot mijn grootvader en vader die huisarts waren, ga ik mijn carrière als huisarts NIET volmaken.
Als ik dit behoorlijk doe en dus maximaal 5 à 6 telefonische raadplegingen op een uur zou kunnen doen en dus 5 à 6 keer 101732 zou kunnen aanrekenen heb ik tussen de 52 en 62 euro bruto verdiend.
Dit is een tarief lager dan dat van mijn garagist.
Reactie toevoegen