OPROEP AAN LEDEN : behoeftenfiches voor 2023

2022.099

Naar jaarlijkse gewoonte worden in deze periode de voorstellen voor prioritaire behoeften opgemaakt t.a.v. het RIZIV. Het gaat in feite om een soort wenslijst waaruit de partners in de medicomut bij de onderhandeling van het akkoord proberen tot een compromis te komen.

U kunt onze raad van bestuur daarvoor de nodige inspiratie te bezorgen (via een e-mail naar info@asgb.be, eventueel door het modelformulier van blz. 4 e.v. van de pdf als bijlage bij dit bericht te gebruiken), uiteraard zonder we garanties kunnen geven vermits de wensen altijd hoger zijn dan het budget toelaat.

De procedure wordt overigens bemoeilijkt omdat sommigen van de transversale zorg en de multidisciplinariteit een godsdienst gemaakt hebben waarvoor alle andere behoeften moeten wijken.

Door de aanslepende discussies is het voorziene budget voor 2022 al zo goed als verloren en het laat zich aanzien dat dit voor een groot deel van 2023 ook het geval zal zijn.

Het ASGB/Kartel is het er dus helemaal niet mee eens dat de eventuele budgettaire marge opnieuw volledig en zonder uitgewerkte concrete dossiers of budgetraming aan dergelijke projecten zou worden toegekend.

De opwaardering van de raadplegingshonoraria lijkt ons dan een betere besteding van het beschikbare budget.

Onze voorzitter heeft ons standpunt hierover al meermaals toegelicht. Cfr https://www.asgb.be/node/28384 en

 https://www.artsenkrant.com/actueel/quo-vadis-overlegmodel/article-opinion-57193.html

We blijven wel bereid om concrete dossiers te evalueren. We hebben er trouwens zelf twee van de zeven ingediend: respiratoire revalidatie (al is dit dossier momenteel nog geblokkeerd door het vasthouden aan het dogma van de conventie) en de somatische zorg bij psychiatrische patiënten.

 

 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
8 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.100

Overleggen is niet gelijk aan eenzijdig erdoor duwen

Op 29 juli jl. heeft het RIZIV op zijn website informatie gepubliceerd over hoe zorgverleners (artsen, apothekers en verpleegkundigen) een COVID-vaccinatie kunnen aanrekenen wanneer die plaatsvindt buiten een vaccinatiecentrum. U vindt dit RIZIV-bericht in de link hierna: https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/covid-19-specifieke-honoraria-zorgverleners-vaccins-voorbereiden-toedienen-buiten-vaccinatiecentra.aspx

2022.105

Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…

2022.104

Nieuw besluit over implantaten orthopedie

Op 4 augustus 2022 is een MB (ministerieel besluit) gepubliceerd dat handelt over implantaten orthopedie (kyphoplastie en vertebroplastie).

U vindt hierna de integrale tekst van dit besluit. 

Publicatie : 2022-08-04
Numac : 2022041577