Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

2022.105

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…

Het mag dus duidelijk zijn dat remgeld vragen voor een prestatie op afstand niet of nauwelijks werkbaar is in de praktijk. Dat was ook de reden waarom ASGB/Kartel liever geen remgeld wou voor de nieuwe nomenclatuurnummers inzake raadplegingen op afstand. Toch is dat remgeld er gekomen vanuit het idee dat “ergens een rem nodig was” om misbruiken, lees: het overdadig beroep doen op dit soort prestaties door patiënten, tegen te gaan.

Zo werd het voorstel zonder remgeld van tafel geveegd wat nu dus in bovenstaande praktische moeilijkheden resulteert. Eventuele ‘moderne’ betaalmiddelen via de smartphone, zoals Payconic of een QR-code, kunnen nog een uitweg bieden maar daarbuiten is het effectief niet makkelijk. ASGB/Kartel zal dit dan ook aankaarten en proberen dit alsnog te wijzigen.

 

 

Reacties

Beste,
Tele consultatie en medicatie voorschrift.
Laat het remgeld innen bij de apotheker die de medicatie aan de patiënt afgeeft.

Succes bij de verdere afhandeling. 🤭

Deloof Eric

Was er zo'n misbruik van de teleconsultaties ? Nu het ingeburgerd is , het een stuk ons werk verlicht, wordt het afgeschaft of bemoeilijkt én dan nog dat remgeld , meeeeerwerk !!!!
Prijs te hoog ??? Een teleconsult , ook voor medicatie, neemt al snel > 10 minuten in beslag én er blijft je verantwoordelijkheid, of dient dit niet gehonoreerd te worden ( dossier openen, ondervraging, nakijken medicatie en misbruik , nakijken laatste consult en zin van nieuw consult, afspraken maken, medicatie voorschrijven, Helena aanmaken ..., doorsturen ) . Het werk wordt niet verlicht ,integendeel, dank u !!

Luc D'Hooghe

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
4 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.