Remgeld innen bij teleconsultatie: hoe moet dat dan?

2022.105

Bovenstaande vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gekregen. En terecht! Want natuurlijk kunt u uw bankrekeningnummer naar de patiënt mailen en braaf vragen om over te schrijven, maar wat is de garantie dat hij of zij dat ook effectief zal doen?

Of nog een mogelijkheid die gesuggereerd wordt: 1, 2 of 4 euro bijvragen op de volgende raadpleging. Tja, nog een bijkomende ‘boekhouding’ die u mag aanleggen en begin dat ook maar uit te leggen aan een patiënt die bijvoorbeeld pas vier maanden later nog eens langskomt…

Het mag dus duidelijk zijn dat remgeld vragen voor een prestatie op afstand niet of nauwelijks werkbaar is in de praktijk. Dat was ook de reden waarom ASGB/Kartel liever geen remgeld wou voor de nieuwe nomenclatuurnummers inzake raadplegingen op afstand. Toch is dat remgeld er gekomen vanuit het idee dat “ergens een rem nodig was” om misbruiken, lees: het overdadig beroep doen op dit soort prestaties door patiënten, tegen te gaan.

Zo werd het voorstel zonder remgeld van tafel geveegd wat nu dus in bovenstaande praktische moeilijkheden resulteert. Eventuele ‘moderne’ betaalmiddelen via de smartphone, zoals Payconic of een QR-code, kunnen nog een uitweg bieden maar daarbuiten is het effectief niet makkelijk. ASGB/Kartel zal dit dan ook aankaarten en proberen dit alsnog te wijzigen.

 

 

Reacties

Beste,
Tele consultatie en medicatie voorschrift.
Laat het remgeld innen bij de apotheker die de medicatie aan de patiënt afgeeft.

Succes bij de verdere afhandeling. 🤭

Deloof Eric

Was er zo'n misbruik van de teleconsultaties ? Nu het ingeburgerd is , het een stuk ons werk verlicht, wordt het afgeschaft of bemoeilijkt én dan nog dat remgeld , meeeeerwerk !!!!
Prijs te hoog ??? Een teleconsult , ook voor medicatie, neemt al snel > 10 minuten in beslag én er blijft je verantwoordelijkheid, of dient dit niet gehonoreerd te worden ( dossier openen, ondervraging, nakijken medicatie en misbruik , nakijken laatste consult en zin van nieuw consult, afspraken maken, medicatie voorschrijven, Helena aanmaken ..., doorsturen ) . Het werk wordt niet verlicht ,integendeel, dank u !!

Luc D'Hooghe

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
14 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.139

SAVE THE DATE : ASGB-congres op 11 maart 2023

Op zaterdag 11 maart 2023 zal het ASGB-congres doorgaan.

Programma en details volgen nog, maar noteer de datum alvast in uw agenda.

2022.165

Supplementenverbod in de ambulante zorg: weinig doordachte én niet-overlegde beslissing

Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) legt zich niet zomaar neer bij het supplementenverbod in de ambulante zorg: weinig doordachte én niet-overlegde beslissing.

De redactie van ons persbericht over het nakend supplementenverbod inzake ambulante zorg is, zo is gebleken, onnauwkeurig en vooral te snel gebeurd. Een aantal leden hebben ons daar vandaag terecht op gewezen. Met name de link naar een inkomstenplafond voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, was niet op zijn plaats. We verontschuldigen ons hiervoor. Hierna vindt u de aangepaste versie.

 

2022.164

KB inzake locoregionale en supraregionale zorgopdrachten verschenen

 

Op 1 december 2022 is het KB met de oplijsting van de locoregionale en supraregionale zorgopdrachten verschenen.

ASGB/Kartel was niet akkoord om zo maar alle elektrofysiologie als supraregionaal te bestempelen. Ook de PET-scan is een onmisbaar onderzoek dat o.i. als een locoregionale opdracht moet gezien worden. Voor de radiotherapie hebben we ervoor gepleit om dit dan als locoregionale opdracht ten minste niet verplicht maar facultatief te kunnen aanbieden.