Prioritaire behoefte volgens ASGB/Kartel: opwaardering van alle raadplegingen

2022.123

Als aanvulling op ons ledenbericht van 7 september jl. over het Riziv-budget van 2023, zie https://www.asgb.be/node/28415, willen we nog eens benadrukken dat het feit dat sommige specialismen met zo veel woorden genoemd werden in de behoeftenfiches, de aandacht niet mag afleiden van de eerste en prioritaire doelstelling van ASGB/Kartel:

  • Een (lineaire) index voor alle specialismen
  • De opwaardering van alle raadplegingen

 

ASGB/Kartel staat trouwens al jaren voor de opwaardering van de intellectuele akten en dat is niet veranderd, wel integendeel.

Reacties

Door dit te doen maak je de wanverhouding met de huisbezoeken nog schrijnender.
Maar ja, specialisten doen geen huisbezoeken hé, dus allicht niet zo belangrijk.

Cornelissen Anthony

Ik heb het al een paar keer gemeld. Of je bu wilt of niet; ; je graakt nauwelijks nog boven de 2 huisbezoeken per uur. Trek daar de parkeergelden af, de extra kosten die je voor je auto hebt, onderhoud, brandstof, en vergelijk dat met de raadplegingen, dan begrijp je onmiddellijk waarom onze jonge collega’s geen huisbezoeken meer Willen doen, en wie is de pineut? Ja hoor, onze vergrijzende bevolking, en Waar blijft dan de eed van Hippocrates!!!!!!

Anthony Cornelissen

Niet alleen lineaire indexering, zoals ambtenaren( die we in feite al zijn) voor raadplegingen én zeker huisbezoeken, maar ook lineaire indexering voor al onze medwerkers( die geen ambtenaren zijn), lijkt mij eerlijk. Zo ondersteunt men ha geneeskunde écht, in plaats van de gebruikelijke lippendienst. Ingangsexamen asap afschaffen, huisartswerk staat of valt met relatie met patienten, er zijn dus geen verpleegsters nodig om ons werk te doen , wel MEER huisartsen.
Buysse Dirk

Buysse dirk

Dirk, je bent een beetje dubbelzijdig in je commentaar met ererzijds te zeggen dat je hulp nodig hebt en anderzijds dat je geen verpleegsters nodig hebt maar artsen.
Mij echtgenote en ik zijn met ons recent pensioen waarschijnlijk verhuisd naar Bokrijk. Want wij wren een solopraktijk, waar mijn echtgenote “gratis en statuutlloos” de gans dag hard werkte. En wat we met 2 samen verdienden, kon ik onmogelijk alleen verdienen, ook niet met 2 of 3 artsen, want die gaan uiteraard allemaal met hun stuk van de koek lopen. Wij hadden samen meer dan 2200 ingeschreven en dan deed ik nog manuele geneeskunde en LEIFarts. die daar nog eens bovenop kwamen. Mijn opvolger-overnemer heeft op 4 maanden al 2 maal een week verlof moeten nemen en heeft nu al een achterstand van 2 weken; mijn echtgenote en ik hebben nooit 1 dag achterstand gehad. Hou zegt men het bij een president: naast een sterke man( arts of president) staat een sterke vrouw., zo was het vroeger, en zo was het heus niet slecht; doe maar eens een enquete bij 5000 patiënten; ge gaat verschieten van de resultaten, de nieuwste dingen zijn niet altijd de beste en zeker niet de goedkoopste( tip voor VdB,
Groetjes
Tony

Cornelissen Anthony

Helemaal akkoord, mijn echtgenote heeft ook haar hele volwassen leven met en voor mij ( ook gratis) gewerkt, maar met een hele groep collega’s is nu secretariaat noodzakelijk.
Akkoord dat meewerkende echtgenote zou moeten vergoed worden, maar voor ons( en wsch ook voor jullie) is dat nu toch te laat😉

Buysse

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
16 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.132

ASGB/Kartel stemt tegen het budget 2023

We beseffen zeer goed dat het moeilijke budgettaire tijden zijn en dat het voor de minister, het kabinet én het RIZIV moeilijk balanceren is. Toch hebben we het voorstel voor het budget 2023 niet goedgekeurd.

De reden is niet dat we om nog meer middelen vragen, maar wél dat we meer inspraak én transparantie wensen in de besteding van de ons toegewezen middelen.

Onze centrale argumenten om tegen te stemmen zijn meer bepaald de volgende:

2022.135

Nieuw KB i.v.m. nomenclatuur medische beeldvorming

 

Op 3 oktober 2022 is een KB verschenen  i.v.m. nomenclatuur medische beeldvorming.

Het betreft een aanpassing van de toepassingsregel die de discipline van de voorschrijver uitbreidt tot de urgentist en de intensivist.

(459955-459966 Conebeam CT zonder contrast van de rotsbeenderen).

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in werking treedt op 1 december 2022. 

 

Publicatie : 2022-10-03
Numac : 2022033370

2022.134

Nieuwe verstrekking: advanced care planning bij palliatieve patiënten

 

Op 3 oktober 2022 zijn twee KB’s gepubliceerd die zorgen voor de invoering van een nieuwe verstrekking onder nummer 103692: het opstellen en opvolgen van een ACP (Advanced Care Planning) bij palliatieve patiënten.

Het eerste KB bevat de toepassingsregels voor de verstrekking, het tweede slaat op de terugbetaling en het remgeld. Beide KB’s treden in werking op 1 november 2022. Het ereloon zal € 93,41 bedragen. 

Hierna vindt u de integrale tekst van beide KB’s.

Publicatie : 2022-10-03
Numac : 2022033367