ASGB/Kartel stemt tegen het budget 2023

2022.132

We beseffen zeer goed dat het moeilijke budgettaire tijden zijn en dat het voor de minister, het kabinet én het RIZIV moeilijk balanceren is. Toch hebben we het voorstel voor het budget 2023 niet goedgekeurd.

De reden is niet dat we om nog meer middelen vragen, maar wél dat we meer inspraak én transparantie wensen in de besteding van de ons toegewezen middelen.

Onze centrale argumenten om tegen te stemmen zijn meer bepaald de volgende:

  1. Extra besparing ikv doelmatige zorg van 20mio (2023) en 80 mio (2024).

Met doelmatige zorg an sich hebben we uiteraard geen probleem. We hebben vorig jaar constructief meegewerkt om de 40mio in het akkoord 22-23 te realiseren. Nu wordt echter een nieuwe inspanning gevraagd: 20mio (2023) en 80 mio (2024), waarschijnlijk komende op respectievelijk 10mio en 40mio voor onze sector (of meer).

Vooreerst staat dit niet in het afgesloten akkoord van vorig jaar. Principieel zijn we niettemin altijd bereid om aan zo’n oefening mee te werken.

Maar het punt is dat de gevraagde inspanning in de begrotingstabellen als een minpost (dus een besparing) staat. Dit is dus in tegenspraak met het akkoord 2022-23, waar paragraaf 2.8.2 stelt dat deze middelen geheel of gedeeltelijk moeten kunnen geherinvesteerd worden in de partiële begrotingsdoelstelling van de artsen. Met de huidige lezing van de budgetopmaak zien we de gevraagde inspanning enkel als een besparing (minpost) en nergens mogelijkheden tot herinvestering. Terwijl de noden in onze sector ook zeer aanzienlijk blijven (raadpleging, toezicht, …)!!

  1. Extra budget van 100mio enkel voor geconventioneerden.

De Minister doet een inspanning van 100mio ikv oplopende inflatie (50mio voor onze sector). Hij koppelt dit echter aan de conventiestatus: enkel een inspanning voor geconventioneerden. Hier kunnen we niet mee akkoord gaan: er zijn meerdere redenen voor deconventie, zoals ook te lage Riziv-tarieven of niet door de overheid gedekte investeringen. Met deze maatregel wordt er een arbitraire wig gedreven tussen de artsen. Wij vinden dat het budget voor onze sector binnen de Medicomut moet kunnen worden bediscussieerd ten einde het genuanceerd aan te kunnen wenden.

Op basis van deze argumenten heeft ASGB/Kartel tegen het Budget 2023 gestemd. Mochten er nog andere voorwaarden komen – conform het Medicomut-akkoord – voor appropriate care én voor de 100 mio, dan zijn we mogelijk bereid om onze positie te herzien.

Reacties

ik ben wél bezorgd over het conventietarief : in zéér veel ziekenhuizen vindt men nauwelijks nog zorg tegen conventie prijzen : de duale samenleving? neen bedankt

Andreas Verleysen (Andreas Verleysen)

Er is vandaag geen enkele reden tot deconventie, een arts wordt prima betaald. het feit dat de deconventie überhaupt bestaat/is ontstaan, dat is de wig die momenteel tussen de artsen is gedreven. Hoeveel moet een arts dan eigenlijk verdienen volgens jullie, als jullie beweren dat de huidige RIZIV tarieven te laag zijn of onze investeringen niet dekken. Het is tijd dat we in het belang van de patiënt denken en niet aan onze eigen portemonnee en onze villa's.

EODB

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.