Eerste successen van de werkgroep Kafka inzake attestenoverlast

2022.166

 

De werkgroep Kafka is een initiatief van Jong Domus en de artsensyndicaten. Ook ASGB is hierin vertegenwoordigd in de persoon van Dr Pieter Mertens. De bedoeling van deze werkgroep is om de attestenoverlast bij huisartsen proberen te verminderen.

Het gaat hier om een werk van lange adem maar de voorbije maanden hebben al de inspanningen toch al een aantal mooie resultaten opgeleverd. We zetten ze hierbij op een rijtje.

Doorbraak in het dossier ‘attesten medicatietoediening in crèches’

Één van de prioriteiten van project kafka was om gesprekken aan te knopen bij Kind & Gezin (nu: Agentschap Opgroeien) over de attesten van de medicatietoediening in de crèches. Na anderhalf jaar onderhandelen met het brede werkveld (waaronder ook pediaters, apothekers) is er een doorbaak. Helaas werd gevraagd om de concrete afspraken nog niet te communiceren omwille van de huidige crisis in de kinderopvang. Om deze reden vragen wij om nog even geduld.

Medisch voorschrift voor mobiliteitshulpmiddelen vereenvoudigd

Sedert 1 januari 2019 zijn de mobiliteitshulpmiddelen een onderdeel van de Vlaamse sociale bescherming (VSB). Het gaat om een derdebetalerssysteem, waarbij VSB via de zorgkassen de verstrekker vergoedt voor het ter beschikking stellen/afleveren van een mobiliteitshulpmiddel. Op vraag van project Kafka is het medisch voorschrift om een tegemoetkoming mobiliteitshulpmiddel aan te vragen sterk vereenvoudigd.

In de nieuwe versie, beschikbaar vanaf 1 januari 2023, zal bij de aanvraag van een loophulpmiddel, enkel nog de artsenverklaring ondertekend moeten worden (punt 12). Punt 3 tot 11, dus de beschrijving van de diagnose en huidige medische situatie (punt B) alsook de globale beschrijving van de functionele beperkingen van de persoon (punt C) vallen dan weg. In de praktijk gaat het om de aanvraag voor een rollator. Een manuele of elektrische rolstoel valt wel nog onder de oude aanvraag. Krukken vallen in het algemeen niet onder de aanvraag.

Het afwezigheidsattest (PERS 16) wordt afgeschaft

Project Kafka formuleerde bij de opstart een aantal prioriteiten om te realiseren. Een duidelijke prioriteit is om, zolang de arbeidsongeschiktheidsattesten korte duur niet zijn afgeschaft, in alle sectoren één uniform arbeidsongeschiktheidsattest in te voeren. Het kabinet van de minister van Onderwijs, Ben Weyts luisterde naar de opmerkingen van Jong Domus hierover en ondernam hiervoor actie. Dit treedt in voege op 01 januari 2023.

Tot vandaag zijn twee attesten in gebruik met betrekking tot ziekte: het afwezigheidsattest en het medisch attest. Principieel voert de Vlaamse Regering volgende vereenvoudigingen door:

  1. Het aparte afwezigheidsattest (=PERS16) kan in alle situaties vervangen worden door een klassiek doktersbriefje. Een klassiek doktersbriefje bevat alle gegevens van de arts die de school moet weten.
  2. Het medisch attest (dit is het attest waar de diagnose op moet staan) nodig voor de controle-instantie (= Certimed) blijft voorlopig wel bestaan.
    • In bepaalde softwarepakketten kan dit attest via eForm doorgestuurd worden naar Certimed. Wij hebben aan alle softwarepakketten de vraag gesteld om dit mogelijk te maken.
    • Op termijn zal het medisch attest helemaal niet meer als een apart formulier ingevuld moeten worden. Wanneer het elektronische medisch attest van Mult-eMediatt operationeel wordt in het Vlaamse onderwijs, zal de arts met een druk op de knop alle gevraagde gegevens gedifferentieerd kunnen doorsturen naar alle belanghebbenden, nl. werkgever/school, controleorgaan en de ziekenfondsen.
      • Het mult-eMediatt wordt uitgewerkt in een werkgroep waarin verschillende vertegenwoordigers in zetelen. Ook de artsen uit project Kafka zijn hierin vertegenwoordigd en dringen aan op een snelle uitvoering.
      • Specifiek voor de release van het elektronisch doktersbriefje via Mult-eMediatt voor onderwijs verwachten we dit in de loop van 2023.
  1. Het medisch attest dat nodig was voor het verlof voor verminderde prestaties (VVP) wegens ziekte voor personeelsleden in het onderwijs wordt afgeschaft. De noodzakelijke medische en administratieve gegevens worden al vermeld op het aanvraagformulier die bij deze aanvraag horen.

Medisch attest basket niet meer jaarlijks

Vanaf het seizoen 2022-2023 vraagt Basketbal Vlaanderen geen jaarlijkse medische keuring meer. Ter vervanging komt er een periodieke medische keuring. Spelers moeten vanaf nu een medische keuring ondergaan bij begin van deelname aan de sport, op hun 14 jaar en daarna om de vier jaar.

Hoewel dit een kleine stap in de goede richting is, betreurt project Kafka dat de federatie niet de verplichte keuring afschaft en overgaat tot het adviseren van een vrijblijvende keuring. Bovendien is hun huidig beleid niet conform de aanbevelingen van de vereniging voor Sport- en Keuringartsen welke een veel wetenschappelijkere keuring aanbieden. Basketbal blijft zo één van de sporten waar er het frequentst een sportmedische keuring moet plaatsvinden ten koste van de werkdruk op de huis- en sportartsen.

Kleine vereenvoudiging bij het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor personeelsleden van politie en defensie

Project Kafka ontving de afgelopen maanden heel wat vragen over het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen van politie en defensie. Dit zijn de zogenaamde blauwe en gele briefjes/duplicaten. Zowel de blauwe als gele briefjes zijn helaas nog steeds nodig, maar samen met APB en de Medische Dienst van de politie en defensie zijn we tot volgende 3 situaties gekomen waarbinnen de briefjes worden aanvaard:

  1. De arts drukt het overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen of het bewijs van elektronisch voorschrift (BEV) af, hecht dit aan het gele of blauwe duplicaat en voorziet de voorzijde van het gele of blauwe duplicaat van een stempel met handtekening en de gegevens van de patiënt.
  2. De arts drukt het BEV op de achterkant van het gele of blauwe duplicaat. Het is dan niet meer nodig om de patiëntgegevens en de stempel met handtekening toe te voegen.
  3. De arts drukt de samenvatting van de voorgeschreven geneesmiddelen af op de achterzijde van het gele of blauwe duplicaat (dit laat toe meerdere voorschriften op te nemen) en de arts voorziet de voorzijde van een stempel met handtekening en de gegevens van de patiënt.

Ziektebriefje voor één dag is (beperkt) afgeschaft

In november werd de wet waarbij het ziektebriefje voor 1 dag werd afgeschaft, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Jammer genoeg geldt het enkel voor bedrijven die meer dan 50 werknemers hebben en mag het maar maximum 3 keer per jaar worden ingezet. De maatregel zal na één jaar geëvalueerd worden, waarna hij uitgebreid kan worden.

De stuurgroep Kafka is trots dat het de bal aan het rollen heeft gebracht en ervoor gezorgd heeft dat dit toch wel een eerste mooie stap is in de juiste richting. We zullen ook er blijven naar streven om het arbeidsongeschiktheidsattest voor drie dagen af te schaffen en een verandering teweeg te brengen bij de sociale partners. We moeten naar een arbeidscultuur van vertrouwen i.p.v. wantrouwen. Er zijn genoeg argumenten om de lat hoger te leggen en we blijven hier hard aan werken. Het zal echter nog een hele weg zijn die we moeten bewandelen.

 

Voor meer details over al deze projecten kunnen we u naar de site ‘zinloosattest.be’ verwijzen via de volgende link: https://www.zinloosattest.be/nieuws/

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
6 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.