ASGB-webinar over wetgeving gezondheidszorgen

2022.188

ASGB biedt aan zowel leden als niet-leden de mogelijkheid om online een cursus te volgen over de toepassing van de ZIV-wetgeving (inhoud zie hieronder en in het document als bijlage). Voor leden is dit gratis, niet-leden betalen € 40.

Deze cursus wordt gegeven door een specialist ter zake, de heer Willy De Buyser, gewezen senior-inspecteur bij Solidaris, en kadert in de rubriek ‘ethiek en economie’ van de accreditering. De aanvraag hiervoor is in behandeling.

De cursus vindt plaats in twee delen op woensdag 18 en woensdag 25 januari 2023, telkens vanaf 20 uur. De inhoud van de twee dagen is verschillend, het gaat dus NIET om twee maal dezelfde inhoud, waardoor het aangeraden is om beide dagen te volgen. 

Inschrijven voor deze cursus kan door u via email aan te melden op info@asgb.be. Gelieve verplicht in deze email op te geven: naam en voornaam, Riziv-nummer, de vermelding huisarts/HAIO/specialist/ASO, het specialisme in de laatste twee gevallen en de naam van uw praktijk of ziekenhuis. Niet-leden kunnen het inschrijvingsgeld van € 40 storten op BE13 4078 1299 1139 met de mededeling ‘opleiding ZIV-wet 18 en 25.01.2023’. Op 18 en 25 januari zal u dan de vergaderlink (Zoom) voor de betrokken dag ontvangen.

Vervolmaking Gezondheidszorgen omvat : een inleidend gedeelte ZIV-wetgeving, verschillende ZIV-tussenkomsten, nomenclatuur geneeskundige verstrekkingen (algemeen overzicht), laag variabele zorg (algemeen overzicht), nomenclatuur revalidatieverstrekkingen (algemeen overzicht), persoonlijk aandeel patiënt, forfaitaire tegemoetkomingen, geneesmiddelen, ziekenhuisverpleging en supplementen (kamer + ereloon), overeenkomsten en akkoorden, accreditering, conventionering, globaal medisch dossier, zorgtrajecten, echelonering, derdebetalersregeling/sociale derdebetaler, my-carenet, getuigschrift voor verstrekte hulp (E-attest), maximumfactuur, uitreiking bewijsstuk aan patiënt, ISI+ kaart, verhoogde verzekeringstegemoetkoming (VT), Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK), statuut personen met chronische aandoening, bijzonder solidariteitsfonds (BSF), palliatief forfait, vlaamse zorgbudgetten, dringend ambulancevervoer en verklarende woordenlijst

Reacties

no comment

No

Dr Christiane Pouliart

No

Pouliart christiane

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.