ASGB-webinar over wetgeving gezondheidszorgen

2022.188

ASGB biedt aan zowel leden als niet-leden de mogelijkheid om online een cursus te volgen over de toepassing van de ZIV-wetgeving (inhoud zie hieronder en in het document als bijlage). Voor leden is dit gratis, niet-leden betalen € 40.

Deze cursus wordt gegeven door een specialist ter zake, de heer Willy De Buyser, gewezen senior-inspecteur bij Solidaris, en kadert in de rubriek ‘ethiek en economie’ van de accreditering. De aanvraag hiervoor is in behandeling.

De cursus vindt plaats in twee delen op woensdag 18 en woensdag 25 januari 2023, telkens vanaf 20 uur. De inhoud van de twee dagen is verschillend, het gaat dus NIET om twee maal dezelfde inhoud, waardoor het aangeraden is om beide dagen te volgen. 

Inschrijven voor deze cursus kan door u via email aan te melden op info@asgb.be. Gelieve verplicht in deze email op te geven: naam en voornaam, Riziv-nummer, de vermelding huisarts/HAIO/specialist/ASO, het specialisme in de laatste twee gevallen en de naam van uw praktijk of ziekenhuis. Niet-leden kunnen het inschrijvingsgeld van € 40 storten op BE13 4078 1299 1139 met de mededeling ‘opleiding ZIV-wet 18 en 25.01.2023’. Op 18 en 25 januari zal u dan de vergaderlink (Zoom) voor de betrokken dag ontvangen.

Vervolmaking Gezondheidszorgen omvat : een inleidend gedeelte ZIV-wetgeving, verschillende ZIV-tussenkomsten, nomenclatuur geneeskundige verstrekkingen (algemeen overzicht), laag variabele zorg (algemeen overzicht), nomenclatuur revalidatieverstrekkingen (algemeen overzicht), persoonlijk aandeel patiënt, forfaitaire tegemoetkomingen, geneesmiddelen, ziekenhuisverpleging en supplementen (kamer + ereloon), overeenkomsten en akkoorden, accreditering, conventionering, globaal medisch dossier, zorgtrajecten, echelonering, derdebetalersregeling/sociale derdebetaler, my-carenet, getuigschrift voor verstrekte hulp (E-attest), maximumfactuur, uitreiking bewijsstuk aan patiënt, ISI+ kaart, verhoogde verzekeringstegemoetkoming (VT), Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK), statuut personen met chronische aandoening, bijzonder solidariteitsfonds (BSF), palliatief forfait, vlaamse zorgbudgetten, dringend ambulancevervoer en verklarende woordenlijst

Reacties

no comment

No

Dr Christiane Pouliart

No

Pouliart christiane

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.115

Eerstelijnszones worden aangepast vanaf 2025

 

Op 16 augustus 2024 werd een Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) gepubliceerd dat de Eerstelijnszones aanpast vanaf 2025.

Het gaat er in wezen om dat het nieuwe besluit rekening houdt met het feit dat een aantal gemeenten ‘samengevoegd werden’ de voorbije maanden.

Denk aan onder meer: Bilzen en Hoeselt; Tongeren en Borgloon; Lokeren en Moerbeke; Galmaarden, Gooik en Herne; enz.

Er zullen  60 ELZ’s zijn waarvan het werkingsgebied overeenkomt met dat van de zorgraden.

U vindt het overzicht hierna: 

2024.114

Nog geen aanvraag mogelijk voor geïntegreerde praktijkpremie 2023

 

Eerder lieten we u weten (zie https://asgb.be/node/28874) dat het RIZIV de aanvraagmodule in ProGezondheid voor de geïntegreerde praktijkpremie 2023 van de huisartsen zou openstellen vanaf 19 augustus 2024. 

Helaas blijkt dat toch nog niet het geval te zijn, omdat er problemen zouden zijn m.b.t. het gebruik van de dienst “Hoofdstuk IV” van MyCarenet.

2024.113

Heelkunde op de thorax en cardiologie: nieuw besluit vanaf 1 september 2024

 

Op 14 augustus 2024 is een Ministerieel Besluit gepubliceerd dat aanpassingen bevat inzake heelkunde op de thorax en cardiologie.

Het gaat onder meer om bepalingen over het gebruik van drug-eluting stents en bare-metal stents.

Dir besluit treedt in voege op 1 september 2024. Hierna vindt u de integrale tekst ervan.