Extra steun voor huisartsenwachtposten goedgekeurd op Medicomut

2023.022

 

Op de NCAZ van 30 januari jl. werden een aantal positieve maatregelen goedgekeurd m.b.t. de indexproblemen waarmee de huisartsenwachtposten te kampen hebben. Het gaat om de volgende maatregelen:

1. Voor 2022: het Riziv zal de dossiers van de huisartsenwachtposten die in 2022 een budgetverhoging vroegen voor salarissen, huur en nutsvoorzieningen opnieuw analyseren. Voor de dossiers waar meer dan het maximum gevraagd werd zal via een one shot op het budget van 2022 een verhoging a rato van de aanvaarde reële kosten toegekend worden.

2. Voor 2023: er zal voor de rubrieken salarissen, huur en nutsvoorzieningen een kostencalculatie gemaakt worden met een verhoging van 2% (voor de indexoverschrijding van november 2022) en een kostencalculatie met een verhoging van 2% + 2% (voor de indexoverschrijding van november 2022 en de vermoedelijke indexoverschrijding van april 2023). Deze verhoging zal gefinancierd worden uit het budget van 1.000.000 euro voor verhogingen van salaris, huur en energiekosten dat eind 2022 door de NCAZ werd goedgekeurd.

3 Ook aan het verzoek om behoud van het zgn. dubbel onthaal wordt gevolg gegeven. Het RIZIV heeft zich immers toch bereid verklaard om deze dubbele onthaalfunctie te blijven vergoeden bij wijze van ‘crisismaatregel’. Het gaat om 7.275,90 euro voor een periode van 16 weken. Wachtposten met meer dan 20.000 patiëntencontacten per jaar, komen zelfs in aanmerking voor 32 weken financiering en 14.551,79 euro.

ASGB/Kartel is tevreden dat bovenstaande maatregelen door de andere syndicaten en de ziekenfondsen mee goedgekeurd werden. Het is nu zaak ze ook snel te concretiseren, opnieuw een punt waar de wachtposten en huisartsen op ons kunnen rekenen.

En dat laatste geldt ook wat de langere termijn betreft: niet alleen is het financieringsmodel van de wachtposten aan een actualisering toe, het centraal oproepnummer 1733 moet bovendien overal geïnstalleerd worden, een nagel waar we al zo lang op kloppen... Het heeft immers geen zin over functionele samenwerkingsverbanden te praten zonder dat dit het geval is. De invoering van deze verbanden zal daarom wellicht uitgesteld worden tot januari 2025.

 

 

Reacties

Geachte,
Zolang het plan van de 'functionele samenwerkingsverbanden' voor de wachtposten niet opgeheven wordt, heeft ASGB NIETS betekend.
"Functionele samenwerkingsverbanden" lees je als volgt: huisartsen mogen 's nachts in een andere regio wacht gaan draaien, patiënten mogen tot 65 km ver rijden naar de wachtpost... en dan moet je weten dat wij, artsen tijdens de week verplicht worden om binnen de 20 minuten op elke plaats van ons wachtgebied te kunnen zijn. Dit is blijkbaar plots niet meer van toepassing in het weekend.
Hypocrisie eerste klas.
Groeten
Maarten

Maarten Peeters

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
6 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.