Extra steun voor huisartsenwachtposten goedgekeurd op Medicomut

2023.022

 

Op de NCAZ van 30 januari jl. werden een aantal positieve maatregelen goedgekeurd m.b.t. de indexproblemen waarmee de huisartsenwachtposten te kampen hebben. Het gaat om de volgende maatregelen:

1. Voor 2022: het Riziv zal de dossiers van de huisartsenwachtposten die in 2022 een budgetverhoging vroegen voor salarissen, huur en nutsvoorzieningen opnieuw analyseren. Voor de dossiers waar meer dan het maximum gevraagd werd zal via een one shot op het budget van 2022 een verhoging a rato van de aanvaarde reële kosten toegekend worden.

2. Voor 2023: er zal voor de rubrieken salarissen, huur en nutsvoorzieningen een kostencalculatie gemaakt worden met een verhoging van 2% (voor de indexoverschrijding van november 2022) en een kostencalculatie met een verhoging van 2% + 2% (voor de indexoverschrijding van november 2022 en de vermoedelijke indexoverschrijding van april 2023). Deze verhoging zal gefinancierd worden uit het budget van 1.000.000 euro voor verhogingen van salaris, huur en energiekosten dat eind 2022 door de NCAZ werd goedgekeurd.

3 Ook aan het verzoek om behoud van het zgn. dubbel onthaal wordt gevolg gegeven. Het RIZIV heeft zich immers toch bereid verklaard om deze dubbele onthaalfunctie te blijven vergoeden bij wijze van ‘crisismaatregel’. Het gaat om 7.275,90 euro voor een periode van 16 weken. Wachtposten met meer dan 20.000 patiëntencontacten per jaar, komen zelfs in aanmerking voor 32 weken financiering en 14.551,79 euro.

ASGB/Kartel is tevreden dat bovenstaande maatregelen door de andere syndicaten en de ziekenfondsen mee goedgekeurd werden. Het is nu zaak ze ook snel te concretiseren, opnieuw een punt waar de wachtposten en huisartsen op ons kunnen rekenen.

En dat laatste geldt ook wat de langere termijn betreft: niet alleen is het financieringsmodel van de wachtposten aan een actualisering toe, het centraal oproepnummer 1733 moet bovendien overal geïnstalleerd worden, een nagel waar we al zo lang op kloppen... Het heeft immers geen zin over functionele samenwerkingsverbanden te praten zonder dat dit het geval is. De invoering van deze verbanden zal daarom wellicht uitgesteld worden tot januari 2025.

 

 

Reacties

Geachte,
Zolang het plan van de 'functionele samenwerkingsverbanden' voor de wachtposten niet opgeheven wordt, heeft ASGB NIETS betekend.
"Functionele samenwerkingsverbanden" lees je als volgt: huisartsen mogen 's nachts in een andere regio wacht gaan draaien, patiënten mogen tot 65 km ver rijden naar de wachtpost... en dan moet je weten dat wij, artsen tijdens de week verplicht worden om binnen de 20 minuten op elke plaats van ons wachtgebied te kunnen zijn. Dit is blijkbaar plots niet meer van toepassing in het weekend.
Hypocrisie eerste klas.
Groeten
Maarten

Maarten Peeters

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.