€ 800 extra Impulseo voor opleidingen? Minder vlug dan gehoopt…

2023.025

Principes. In het nieuwe Vlaamse systeem van Impulseo is het zoals u weet mogelijk om (bovenop de basistegemoetkoming van € 7.400), nog een bijkomend bedrag van € 800 te bekomen voor het volgen van opleidingen door uw bediende (praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige).

Indien u ook al voor loonkosten 2022/aanvraag 2023 voor het nieuwe systeem zou kiezen, kunt u ook voor 2022 al dit hoger bedrag aanvragen, wanneer uw bediende in 2022 opleidingen gevolgd heeft.

 

Duur van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het verhoogd bedrag, zegt het Vlaams Besluit (BVR) dat de bediende minstens 4 uur per jaar vorming moet volgen, waarvan de huisarts die voor hem/haar de extra tegemoetkoming van € 800 aanvraagt, er minstens 1 uur mee moet volgen.

Het Agentschap Z&G vraagt in principe enkel om een overzicht van de gevolgde opleidingen te bezorgen, met vermelding van de namen die deze gevolgd hebben; er moeten dus geen aanwezigheidsattesten toegevoegd worden.

 

Inhoud van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het verhoogd bedrag, zegt het Vlaams Besluit (BVR) dat de opleiding

  1. de competenties van de bediende moet versterken
  2. moet toelaten competenties te ontwikkelen op het vlak van geïntegreerd samenwerken, zorgcoördinatie en populatiegerichte zorg

 

Het gaat hier om weinig concrete begrippen zodat er ‘op het veld’ heel wat onduidelijkheid heerst over wat wel/niet in aanmerking komt. In die zin is het dus goed dat er een initiatief genomen werd om een lijst met opleidingen op te stellen die een en ander zal concretiseren. Zie de e-mail van het Agentschap Z&G als bijlage bij dit bericht.

Minder goed nieuws is echter dat men het toepassingsgebied veel minder breed blijkt te interpreteren dan eerst was gedacht (én gezegd). Het Agentschap Z&G blijkt de voorwaarden uit de tekst van het BVR immers niet langer te interpreteren als ‘of-of’ maar als ‘en-en’. Een opleiding moet dus, zo blijkt alweer uit de e-mail als bijlage bij dit bericht, zowel aan de eerste voorwaarde (de competenties versterken) als aan de tweede voorwaarde (gericht zijn op geïntegreerd samenwerken, zorgcoördinatie en populatiegerichte zorg) beantwoorden.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
11 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.