Goed en minder goed nieuws over euthanasievergoedingen

2023.032

 

Op de NCAZ van 30 januari jl. werd een nota goedgekeurd over de vergoeding voor ‘het medisch advies n.a.v. een verzoek voor een zelfgekozen levenseinde’. Zie ook de pdf als bijlage bij dit bericht. Deze nota geeft uitvoering aan de Wet diverse bepalingen gezondheid van 18 mei 2022 die de vergoeding voor het advies verankerd heeft in art. 34 van de GVU-wet als een ‘echte’ medische verstrekking. Hierdoor steunt ze niet langer op een ‘experimenteel’ maar op een ‘permanent’ financieringskader.

Op zich heeft deze aanpassing voor u als arts niet zo’n groot belang behoudens het feit dat u voortaan (lees: vanaf 1 juli 2023) vlugger uw centen zal ontvangen. De vergoeding zal weliswaar nog altijd door het Consortium Leif-EOL  gestort worden maar dat consortium krijgt nu meer financiële armslag waardoor u niet langer maanden op uw vergoeding zal moeten wachten.

Volgens de goedgekeurde nota zal de vergoeding in 2023 op 192 euro neerkomen. Een jaarlijkse indexering is voorzien na beslissing van de NCAZ.

Het minder goede nieuws betreft dan weer de vergoeding voor de uitvoering van de euthanasie. De wettelijke basis daarvoor werd gelegd door de al geciteerde Wet diverse bepalingen gezondheid van 18 mei 2022, maar een en ander moet nog uitgevoerd worden via een KB. Dat is nog altijd niet gebeurd, terwijl onze ex-voorzitter Reinier Hueting daarvoor reeds eind 2019 (voor het akkoord 2020) de voorzet gegeven heeft. Ondertussen zijn we 2023 ... en ligt zijn vraag tot concretisering nog altijd stof te vergaren op het kabinet. ASGB/Kartel vraagt, nee eist, dat er nu eindelijk eens werk van gemaakt zou worden.

 

 

 

Bijlage

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.