ASGB-oproep aan klinisch infectiologen en medisch microbiologen

2023.034

Het lopende akkoord voorziet een budget van 1 miljoen voor de klinisch infectioloog en de medisch microbioloog.

Voor de patiëntgebonden prestaties kan nomenclatuur worden uitgewerkt. Zo hebben we bij de opsplitsing van de raadplegingshonoraria per discipline (https://www.asgb.be/node/28278 ; KB 28/11/2021 als bijlage) voor de klinisch infectioloog reeds een toeslag op de raadpleging gecreëerd (106536 Toeslag voor de raadpleging in de spreekkamer van een arts, houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische infectiologie, inclusief een verplicht schriftelijk verslag aan de behandelende arts N 6).

Een toeslag i.p.v. een apart raadplegingsnummer omdat het om een beroepstitel niveau 3 gaat die door verschillende basisdisciplines kan verkregen worden. De waarde hiervan staat voorlopig nog op 0.

Op dit ogenblik weten we hoeveel klinisch infectiologen er zijn maar omdat het om een pas erkende discipline zonder eigen nomenclatuur gaat hebben we nog geen idee van hun aantal verstrekkingen. Ons voorstel is om nu reeds aan deze toeslag een beperkte waarde toe te kennen zodat we na bv. 1 jaar het juiste aantal verstrekkingen kennen en een correct budget kunnen opmaken.

Voor de medisch microbioloog moet de discussie nog starten. Wij denken hiervoor aan een forfaitair honorarium per opneming.

Beide disciplines hebben echter ook heel wat niet-patiëntgebonden opdrachten zoals het meewerken aan het antibioticabeleid, de ziekenhuishygiëne, het bewaken van de resistentiecijfers, enz. (cfr. KB 7/5/2020 als bijlage).

Hiervoor zijn vergoedingen voorzien via de onderdelen B4 en B5 van het BFM en via het HOST-programma voor de netwerken (cfr. bijlage).

We hebben er echter vragen bij of en in welke mate deze middelen terecht komen bij de betrokken artsen.

We hebben daarom gevraagd om dit te agenderen op de eerstvolgende vergadering van de NPCAZ (cfr. bijlage).

Ter voorbereiding vernamen we graag hoe dit geregeld is in uw ziekenhuis? Graag melding aan info@asgb.be.

 

 

 

Reacties

Beste,

misschien is het nog niet bij iedereen gekend, maar sinds 2022 is er onder de VBS/GBS koepel een Belgische Beroepsvereniging voor Klinische infectiologie opgericht: www.bbki-ubic.be
Graag worden wij bij alle initiatieven rond nomenclatuur en vergoedingen voor onze beroepsgroep betrokken en ook geconsulteerd indien er landelijke bevragingen uitgestuurd worden.

Alvast dank reeds voor de gezette stappen,

met vriendelijke groeten

Peter Messiaen
Voorzitter BBKI-UBIC

**********
Peter Messiaen, MD PhD
Internist-Infectioloog
Head of Department of Infectious Diseases and Immunity
Assistant Professor of Virology, Hasselt University
Jessaziekenhuis, Stadsomvaart 11, B-3500 Hasselt, Belgium
+3211337650

Peter Messiaen

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.