ASGB/Kartel stelt concrete maatregelen voor m.b.t. huisartsenwachtposten

2023.036

 

Op de NCAZ van 30 januari 2023 is de financiering van de huisartsenwachtposten al uitgebreid aan bod gekomen. Zie hiervoor https://www.asgb.be/node/28509. Vandaag, op 13 februari 2023, was dat opnieuw het geval. Daarop zijn de volgende beslissingen genomen:

  1. De wachtposten kregen de mogelijkheid om een one shot te bekomen voor 2022 door een dossier in die zin in te dienen. In totaal werd er - door alle wachtposten samen -  een bedrag van ruim 343 000 gevraagd. Daarvan wordt ruim 237 000 effectief toegekend. Het verschil dat niet toegekend wordt, heeft te maken met het feit dat het gevraagde niet met indexverhogingen te maken heeft en/of met andere rubrieken.
  2. Er wordt op de toegekende werkingsbudgetten van 2023 een verhoging van 2 x 2% toegepast voor de volgende rubrieken: onderhoud hardware en software, tarificatie, huur + nutsvoorzieningen, onderhoud, coördinatie-administratie, onthaal en vervoer.
  3. Ook voor de weekwacht 2023 komt er een verhoging van 2 maal 2% voor de volgende rubrieken: huur + nutsvoorzieningen, onderhoud, coördinatie-administratie, onthaal en vervoer.
  4. Wat betreft de vaste operationele kosten wordt er flexibiliteit geboden in die zin dat zij voor 2023 in één rubriek samengebracht worden waarbij budgetverschuivingen tussen de subrubrieken (kantoormateriaal, verzekeringen, betaalterminal, boekhouding, sociaal secretariaat, enz.) toegelaten worden.

 

De voorzitter van de NCAZ heeft verder een actieplan voorgesteld. Het gaat om de volgende acties:

  • De dienst van het RIZIV zal een concrete herberekening maken voor alle wachtposten  vóór 6 maart 2023
  • Er staat (nog deze week) een overleg gepland met alle daarvoor noodzakelijke overheden voor de verdere implementering van 1733
  • Er wordt gevraagd dat de wachtposten hun financiële noden en tekorten concreet zouden maken aan de hand van objectieve cijfers, dit zowel voor 2023 als naar 2024 toe

 

Wat dit laatste betreft, hebben wij bij ASGB/Kartel al van meerdere wachtposten begrepen dat er inzake de vaste operationele kosten een verhoging nodig is. De kans is reëel dat daar binnen de huidige budgetten geen centen meer voor gevonden worden. Daarom heeft ASGB/Kartel de denkpiste op tafel gelegd om hiervoor centen te gaan halen bij het budget van 16,5 miljoen dat voorzien is in 2023 voor de ondersteuning van de huisartsenpraktijken. Die maatregel moet immers nog ‘from scratch’ uitgewerkt worden, wat tijd zal vragen, en zo gaat er zeker niks verloren.

Verder hebben wij ook nog aangedrongen om de flexibiliteit die nu onder punt 4 gehanteerd zal worden voor 2023 , permanent te maken en nog te verruimen. Ten slotte zou het volgens ons ook zeer nuttig zijn dat het overlegplatform voor de wachtposten nieuw leven ingeblazen wordt.

 

 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.