Opinie Dr Gevaert - Het Riziv: niet alles kan beter

2023.037

 

"35 miljard euro voor gezondheid, maar amper controle" kopte De Standaard eerder deze week, n.a.v. uitlatingen van de afscheidnemende voorzitter van Domus Medica. “Het stuk bevat terechte en - in mijn ogen - minder terechte kritiek”, zo oordeelt onze voorzitter Dr Thomas Gevaert.

Hij schreef er een opiniestuk over in Artsenkrant. Zie https://www.artsenkrant.com/actueel/het-riziv-niet-alles-kan-beter/arti…

Hierna vindt u ook de integrale tekst terug.

Laat me beginnen met de terechte kritiek. De medicomut (overlegstructuur tussen artsen en ziekenfondsen) beheert 9 miljard euro aan overheidsmiddelen en maakt tweejaarlijkse akkoorden waarin beslist wordt welke medische prestaties en medische omkadering door dit budget gedekt worden. Verslagen van de maandelijkse vergaderingen lopen eindeloos achter en zijn niet publiek beschikbaar. De lijst met leden - onder wie ikzelf - is zeer moeilijk te vinden. Belangenconflicten van leden - en die zijn er - moeten niet gemeld worden. De leden zijn voornamelijk mannen - ja, ik ben er ook een. En iedereen gaat zijn of haar positie maximaal verdedigen in onderhandelingen. Dus daar kan heel wat verbeterd worden, zeker ook bij mezelf. Daarom wil ik maar één mandaat van vijf jaar doen, om democratisch plaats te maken voor vers bloed.

Maar er is ook veel onterechte kritiek. Artsen die lid zijn van de medicomut worden via medische verkiezingen democratisch gemandateerd (in tegenstelling tot de ziekenfondsen). De akkoorden die we sluiten in de medicomut zorgen voor tariefzekerheid voor de patiënt en stabiliteit voor de overheid en zijn wel publiek beschikbaar. De erelonen voor artsen werden niet opgetrokken, maar geïndexeerd, evenwel een stuk minder dan de klassieke loonindexatie. Onderhandelingen rond de ziekenhuishervorming zijn lopende en worden dus niet tegengehouden. Preventie is een regionale bevoegdheid en daar kan het Riziv moeilijk in tussenkomen. Enzovoort.

Beeld je in dat dit systeem van sociaal overleg niet zou bestaan. Gaat de overheid zelf medische innovaties lanceren, hervormingen doorvoeren en tariefakkoorden maken zonder zorgverstrekkers? Willen we een staatssysteem en een privésysteem waar zorgverstrekkers vragen wat ze willen zoals in vele EU-landen? Vele zaken die de overheid communiceert als realisaties werden net door zorgverstrekkers mee uitgewerkt. En zonder tariefakkoorden dreigt veel meer tariefonzekerheid voor de patiënt.

Kritiek is essentieel. Ja, wij artsen worden voor een groot deel met overheidsmiddelen betaald en daar staat budgettaire verantwoording tegenover. Wat mij betreft moet er dus meer transparantie en democratische turnover in het systeem komen. Maar wie zegt dat sociale partners zeer veel macht hebben, alles blokkeren en geen visie hebben en tegelijkertijd zelf al jaar en dag deel uitmaakt van die sociale partners is waarschijnlijk toch vooral met de eigen agenda bezig en niet met een hoger nobel doel. Zeker als de eigen financiering voor iedereen een groot mysterie blijft.

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
4 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.164

Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"

 

De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS. 

Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn. 

"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.