Opinie Dr Gevaert: de meeste artsen zijn geen graaiers

2023.043

 

Onze voorzitter specialisten Dr Thomas Gevaert is naar aanleiding van een interview in De Standaard van afgelopen weekend in zijn pen gekropen om de puntjes op de i te zetten. Zijn opiniestuk is vandaag in De Standaard gepubliceerd, zie https://www.standaard.be/cnt/dmf20230228_98120626

Hierna vindt u eveneens de integrale tekst van zijn opiniestuk.

 

Ik moest even slikken bij het interview met BVAS-voorzitter Johan Blanckaert. Ook al stonden er pertinente zaken in – zoals de discussie over de ­financiering en de continuïteit van de zorg, of de vraag naar transparantie bij de mutualiteiten – toch bleef een ­nasmaak over van artsen die weigeren voor een forfaitaire vergoeding te werken en die supplementen beschouwen als fastfoodtarieven. Dat eerste klopt al niet, want artsen in universitaire ­ziekenhuizen, en alle artsen in opleiding, worden forfaitair betaald, en ook een deel van het loon van huis­artsen en specialisten is forfaitair.

Als artsensyndicaat hebben we een drieledige rol. De artsen verdedigen, maar ook duidelijk maken dat we goeddeels met overheidsgeld ­betaald worden en dus maatschappelijke verantwoording moeten afleggen. ­Onderhandelen met de overheid, en daarbij het juiste evenwicht zoeken tussen de belangen van de artsen en de verzuchtingen van de overheid. En tot slot communiceren met de maatschappij: duidelijk maken dat de meeste artsen geen graaiers zijn en ­geneeskunde bedrijven met hart en ziel, maar ook dat voor een perfor­mante gezondheidszorg – mits transparantie en matiging – eigen ­bijdrages nodig kunnen zijn.

Geneeskunde gaat over werken met en zorgen voor patiënten, niet over winstmaximalisatie. Maar billijk ­belonen van goede zorg, expertise of innovatie hoort er ook bij, dat is ­inherent aan sociaal ondernemerschap. Het gaat over balanceren ­tussen toegankelijkheid, billijkheid, betaalbaarheid en financiële beloning. Ik geloof in keuzemogelijk­heden, zowel voor de patiënt als voor de zorgverstrekker. Een pluralistisch en toegankelijk zorg­systeem met verschillende verloningsmogelijkheden en voldoende auto­nomie voor de zorgverstrekker. Maar ook met maximale transparantie voor de patiënt over ­extra bijdrages en ­kwaliteit van geleverde zorg.

We zijn met drie artsensyndicaten. Via vijfjaarlijkse medische verkie­zingen worden de verhoudingen ­bepaald om via de verschillende raden deel te nemen aan het beleid. In juni kunnen alle artsen hun stem laten ­horen en ­bepalen of ze voor fastfoodgenees­kunde kiezen of toch een iets genuanceerdere en patiënt­gerichtere stem uitbrengen.

Reacties

Zeker

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
6 + 11 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.