Opinie Dr Gevaert: de meeste artsen zijn geen graaiers

2023.043

 

Onze voorzitter specialisten Dr Thomas Gevaert is naar aanleiding van een interview in De Standaard van afgelopen weekend in zijn pen gekropen om de puntjes op de i te zetten. Zijn opiniestuk is vandaag in De Standaard gepubliceerd, zie https://www.standaard.be/cnt/dmf20230228_98120626

Hierna vindt u eveneens de integrale tekst van zijn opiniestuk.

 

Ik moest even slikken bij het interview met BVAS-voorzitter Johan Blanckaert. Ook al stonden er pertinente zaken in – zoals de discussie over de ­financiering en de continuïteit van de zorg, of de vraag naar transparantie bij de mutualiteiten – toch bleef een ­nasmaak over van artsen die weigeren voor een forfaitaire vergoeding te werken en die supplementen beschouwen als fastfoodtarieven. Dat eerste klopt al niet, want artsen in universitaire ­ziekenhuizen, en alle artsen in opleiding, worden forfaitair betaald, en ook een deel van het loon van huis­artsen en specialisten is forfaitair.

Als artsensyndicaat hebben we een drieledige rol. De artsen verdedigen, maar ook duidelijk maken dat we goeddeels met overheidsgeld ­betaald worden en dus maatschappelijke verantwoording moeten afleggen. ­Onderhandelen met de overheid, en daarbij het juiste evenwicht zoeken tussen de belangen van de artsen en de verzuchtingen van de overheid. En tot slot communiceren met de maatschappij: duidelijk maken dat de meeste artsen geen graaiers zijn en ­geneeskunde bedrijven met hart en ziel, maar ook dat voor een perfor­mante gezondheidszorg – mits transparantie en matiging – eigen ­bijdrages nodig kunnen zijn.

Geneeskunde gaat over werken met en zorgen voor patiënten, niet over winstmaximalisatie. Maar billijk ­belonen van goede zorg, expertise of innovatie hoort er ook bij, dat is ­inherent aan sociaal ondernemerschap. Het gaat over balanceren ­tussen toegankelijkheid, billijkheid, betaalbaarheid en financiële beloning. Ik geloof in keuzemogelijk­heden, zowel voor de patiënt als voor de zorgverstrekker. Een pluralistisch en toegankelijk zorg­systeem met verschillende verloningsmogelijkheden en voldoende auto­nomie voor de zorgverstrekker. Maar ook met maximale transparantie voor de patiënt over ­extra bijdrages en ­kwaliteit van geleverde zorg.

We zijn met drie artsensyndicaten. Via vijfjaarlijkse medische verkie­zingen worden de verhoudingen ­bepaald om via de verschillende raden deel te nemen aan het beleid. In juni kunnen alle artsen hun stem laten ­horen en ­bepalen of ze voor fastfoodgenees­kunde kiezen of toch een iets genuanceerdere en patiënt­gerichtere stem uitbrengen.

Reacties

Zeker

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2023.059

Impressies van ASGB-debat over de gezondheidszorg van de toekomst

 

Artsenkrant heeft een mooie impressie gemaakt van het debat over de gezondheidszorg van de toekomst dat zaterdag jl. op ons congres gevoerd werd.

https://www.artsenkrant.com/actueel/de-olifant-in-de-kamer/article-normal-66019.html

https://www.artsenkrant.com/magazine/einde-van-de-wereld-nog-niet-in-zicht/article-normal-66031.html

2023.050

Terugblik op geslaagd ASGB-congres

 

Op ons congres van zaterdag jl. werden een aantal interessante debatten en discussies gevoerd. De medische pers was goed vertegenwoordigd.

Hierna vindt u de links naar drie sfeerreportages van De Specialist/Medisfeer over het debat “Zorglandschap voor de toekomst”.

Link naar discussie over de honoraria https://www.despecialist.eu/nl/nieuws/beroepsnieuws/honoraria-niet-onder-druk-als-staatsschuld-almaar-stijgt.html

2023.069

GMD chronische patiënten: leeftijdsuitbreiding nu pas in Staatsblad

 

In 2022 werd het toepassingsgebied van het verhoogd GMD fors uitgebreid: enerzijds werd de beginleeftijd van 45 jaar naar 30 jaar verlaagd en anderzijds werd de eindleeftijd van 75 jaar naar 85 jaar verhoogd. In een bericht van 7 maart 2022 schreven we al dat dit onmiddellijk (lees: al in 2022) toegepast kon worden maar dat het nog een hele tijd zou duren voor dit in het Staatsblad gepubliceerd zou worden, zie https://www.asgb.be/node/28325.