RIZIV maakt deconventiecijfers voor 2023 bekend

2023.067

 

Het Riziv publiceerde zopas de toetredingscijfers tot het akkoord voor 2023. Voor het Rijk, voor alle artsen samen bedraagt dit 86,5%, voor de huisartsen apart 91,2%

Steeds met de opmerking dat niet alle artsen die geen weigering betekend hebben nog medisch actief zijn. Daarom vroegen we vroeger al om de cijfers apart te analyseren voor de geaccrediteerde artsen, dus degenen die een bepaalde activiteitsdrempel moeten behalen. Voor die groep bedraagt het aantal weigeringen 20,76%.  

Disciplines met zeer hoge deconventiecijfers blijven de plastische heelkunde, de dermatologie en de oftalmologie, gevolgd door orthopedie en gynecologie. In sommige regio’s is ook een meerderheid van andere disciplines gedeconventioneerd.

Via de link hierna kunt u de cijfers in detail bekijken: tabel per specialisme voor het hele land en per gewest en per arrondissement.

 

.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.

2024.162

Vanaf 2025 HPV-test als primaire screeningtest voor opsporen baarmoederhalskanker

 

Op 22 november 2024 werden drie KB’s gepubliceerd met de bedoeling om de HPV-test vanaf 1 januari 2025 als primaire screeningtest te introduceren voor de opsporing van baarmoederhalskanker. 

Tot op heden gebeurt die opsporing nog door cytologisch onderzoek van een cervicaal uitstrijkpreparaat en wordt de HPV-test slechts terugbetaald na een afwijkend cytologieresultaat.

Dankzij de drie nieuwe KB’s wordt de nomenclatuur aangepast met ingang van 1 januari 2025.

Als bijlage bij dit bericht vindt u twee documenten: