De afficheringswet: toch niet alle tarieven tegen het raam hangen, zeker?

2023.072

 

Een wet van 27 oktober 2021 heeft een bijkomende verplichting voor artsen (en andere zorgverleners) toegevoegd aan art. 73 van de GVU-wet. Ook al dateert deze wet al van 2021, ze is nog niet in voege, want dat zal pas het geval zijn van zodra er voor de betrokken categorie van zorgverleners een officieel affichemodel ingevoerd wordt, op voorstel van het Verzekeringscomité van het RIZIV. Dat laatste is nog niet gebeurd maar op de NCAZ van maandag jl. ,27 maart 2023,  werd er wel al flink over gedebatteerd.

Vooreerst willen we even situeren wat de nieuwe verplichting precies zal inhouden:

         * infomeren over de tarieven die u aanrekent voor de voor uw discipline meest gangbare verstrekkingen

          * Opsplitsing totaalbedrag in verschillende delen, met name de verzekeringstegemoetkoming, het persoonlijk aandeel en    indien van toepassing het maximale bedrag van het gehanteerde supplement

           * De informatie moet minimaal bestaan uit een duidelijke en leesbare affichering, desgevallend eveneens via online-kanalen

ASGB/Kartel is sterk voorstander van het principe dat er meer transparantie moet komen over de tarieven en meer bepaald de supplementen die gevraagd worden. Meer nog, wij vinden al langer dat die laatste beter in centen dan in procenten zouden uitgedrukt worden.

Meer transparantie is evenwel één ding, meer administratieve rompslomp is daarentegen iets heel anders, dat kunnen we missen als kiespijn. Daarom zullen wij aandringen op de volgende punten.

            * Het mag niet de bedoeling zijn dat we als artsen een ellenlange lijst moeten opstellen (die we dan ook nog eens bij elke indexatie of tariefwijziging) moeten updaten. De wet zelf spreekt van de ‘meest gangbare’ verstrekkingen, dus dat impliceert al een beperking. En wie zou er beter over dat ‘al dan niet gangbare’ kunnen beslissen dan de artsen zelf?

              * Art. 73 van de GVU-wet bevat al langer de mogelijkheid dat de afficheringsverplichting (inzake het conventiestatuut) in bv. een ziekenhuis ‘op een gemeenschappelijke en gecentraliseerde manier’ kan gebeuren. We gaan ervan uit dat dit ook voor de nieuwe verplichting zal volstaan.

               * We stellen ook het prioritaire karakter van de ‘klassieke’ papieren affichering in vraag. Is dat nog wel van deze tijd en kan dit niet even goed via bv. een QR-code op de smartphone?

 

We wensen dus een pragmatische toepassing van deze wet zodat het werkbaar blijft voor de artsen en de geest – nl. transparantie voor de patiënt – bewaard blijft.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Geachte, er zijn nog TE veel mensen die niet weg kunnen met de smartphone. Heb aub ook een beetje 'empathie' met die mensen.
JP Sansen, tandarts

JP Sansen

Er zijn er ook die niet liever dan kritiek spuien op alles en nog wat doordat ze gefrustreerd zijn omwille van hun kritische blik op het hedendaagse leven...zoals JP SANSEN.... heeft teveel empathie met smartphone en boze mailtjes sturen. Maar face to face kruipt hij in zijn schelp.

Lekta Minol

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.