Ordening medicatie: ASGB/Kartel zorgt voor actie vanuit de Medicomut

2023.075

 

Apothekers zouden volgens plannen van minister Vandenbroucke voortaan een actieplan kunnen voorstellen aan patiënten die vijf of meer geneesmiddelen per dag nemen. Zo’n actieplan kan dan leiden tot het vervangen of verminderen van bepaalde geneesmiddelen. Principieel vinden we een medico-farmacologisch overleg een uitstekende zaak.

De apotheker zou voor zo’n actieplan echter 95 euro krijgen, terwijl de huisarts van zijn kant wel zou dienen te participeren … maar niet vergoed zou worden. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn! Op de Medicomut van gisteren, 17 april 2023, heeft ASGB/Kartel dit punt dan ook ‘met spoed’ laten agenderen, zie brief als bijlage bij dit bericht.

Uit de eerste reacties van gisteren bleek alvast de bereidheid om deze ongerijmdheid recht te zetten en dit ten gronde te bespreken op de Medicomut van volgende maand.

Wij nemen dit verder ter harte.

Reacties

Hoe meer er wordt gejammerd, hoe wellustiger de kaas van het brood wordt gegeten. Wat dreigt over te schieten zullen peperdure praktijkgebouwen zijn met onbetaalbaar personeel.

Paul Putzeys

Het wordt tijd dat er aan de alarmbel wordt getrokken. De apotheker krijgt al 33,68 euro voor het bijhouden van de medicatielijst. De huisarts krijgt 32,32 euro voor het bijhouden van een heel medisch dossier, inclusief de medicatielijst. Nu nog eens 95 euro om die lijst te gaan aanpassen voor de apotheker en 30 euro voor de huisarts om het op een consult te bespreken... Ik ben absoluut voorstander van samenwerken en de input van apothekers kan zeer belangrijk zijn, maar de financiële discrepantie geeft toch een bittere nasmaak en stelt de achterliggende intenties in vraag.

S. Beersmans

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
4 + 10 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.

2024.162

Vanaf 2025 HPV-test als primaire screeningtest voor opsporen baarmoederhalskanker

 

Op 22 november 2024 werden drie KB’s gepubliceerd met de bedoeling om de HPV-test vanaf 1 januari 2025 als primaire screeningtest te introduceren voor de opsporing van baarmoederhalskanker. 

Tot op heden gebeurt die opsporing nog door cytologisch onderzoek van een cervicaal uitstrijkpreparaat en wordt de HPV-test slechts terugbetaald na een afwijkend cytologieresultaat.

Dankzij de drie nieuwe KB’s wordt de nomenclatuur aangepast met ingang van 1 januari 2025.

Als bijlage bij dit bericht vindt u twee documenten: