Dr Creemers in Artsenkrant over de nakende verkiezingen
Artsenkrant organiseert met het oog op de artsenverkiezingen wekelijks een ‘duo-debat’ waarin zij een van de andere stakeholders uit de gezondheidszorg een aantal stellingen laat lanceren, waarop de syndicaten dan moeten reageren.
Vandaag is zo ook Dr. Michel Creemers, onze voorzitter huisartsen, aan het woord gekomen, in antwoord op de FOD Volksgezondheid.
In de volgende link vindt u het standpunt van beide personen:
https://www.artsenkrant.com/magazine/artsenverkiezingen-het-debat/article-normal-67179.html
Hierna vindt u eveneens de tekst van Dr Creemers terug:
Ik kan mij bij het advies van Dirk Ramaekers : breng uw stem uit! Bij de verkiezingen van 2018 bracht maar 25% van de geregistreerde artsen hun stem uit. Dat percentage moet veel hoger. De opkomst tijdens de artsenverkiezingen is bepalend voor de geloofwaardigheid van de vertegenwoordigers van de artsen in de verschillende overlegorganen. Het is juist binnen deze overlegcultuur dat de belangen van de artsen verdedigd worden. Wij zitten mee aan tafel om de voorstellen, noodzakelijk om de gezondheidszorg aan te passen aan de huidige behoeftes, kritisch te bekijken.
De meeste artsen hebben inderdaad een meer dan gemiddeld inkomen. Dat inkomen wordt via de nomenclatuur ook onderhandeld in de overlegorganen. Een herijking van de nomenclatuur zal ook via deze kanalen verlopen. Indien je als arts dit overlegmodel genegen bent, is je stem laten horen tijdens deze verkiezingen noodzakelijk.
Waarom dan kiezen voor het ASGB/Kartel? Wij werken constructief mee en denken na op welke manier de kwaliteit van de gezondheidszorg verder kan verbeteren, met respect voor de patiënt en in samenwerking met andere zorgverstrekkers. Wij leggen voorstellen of amendementen op tafel om in het overleg tot breed gedragen oplossingen te komen. Wij willen verder blijven wegen op het beleid. Toch mogen we niet vergeten dat het overgrote deel van ons inkomen gegenereerd wordt door de bijdragen van werknemers en werkgevers. Er is een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om goed om te gaan met deze middelen, zowel voor huisartsen als voor artsen-specialisten. Een artsenvereniging moet alle artsen vertegenwoordigen.
Het lijkt soms dat de uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat enkel met snelle en doortastende beslissingen verholpen kunnen worden. De covidcrisis heeft bewezen dat dit kan. Ook dat gebeurde in overleg.
Een overleg vraagt tijd om tot een oplossing te komen als de sense of urgency minder stringent is. Problemen in de huisartsgeneeskunde zijn ook niet met een vingerknip opgelost. De penurie, patiëntenstops, spreiding van de huisartsen,... zijn toch dossiers die weloverwogen moeten bekeken worden om tot oplossingen te komen.
Dus ja, die stem van elke arts in deze verkiezingen is belangrijk en ja, een stem voor een model waar je voor staat is belangrijk. Breng die stem uit. Beter nog: vraag je af of je niet actief in het beleid kan stappen in plaats van wat het gevoerde beleid voor jou oplevert.
Reactie toevoegen