NCAZ keurt New Deal goed, ASGB/Kartel blijft sceptisch

2023.133

 

Op de NCAZ (Medicomut) van gisteren, 26 juni 2023, werd de New Deal goedgekeurd. Er zullen 583 praktijken de kans krijgen om in dit nieuwe (derde) financieringsmodel te stappen. Over één aspect was er echter nog geen eensgezindheid: gedeconventioneerde huisartsen die in de New Deal stappen, zullen supplementen mogen vragen, maar die zullen geplafonneerd worden. De vraag is op welk percentage men zal plafonneren. Die knoop wordt pas volgende week doorgehakt (op een nieuwe Medicomut).

ASGB/Kartel heeft de New Deal mee goedgekeurd, we zijn absoluut niet tegen vernieuwing, maar heeft ter zitting wel zijn kritiek herhaald (en laten notuleren). Zo blijven we van mening dat met deze New Deal de problemen op het veld nog altijd niet opgelost worden. Patiëntenstops zullen er niet door verdwijnen, een betere spreiding van de huisartsen zullen we er niet door bekomen, enz.

We blijven er ook moeite mee hebben dat het nieuwe model duidelijk boven de bestaande modellen geplaatst wordt. Onze vraag om de 23 miljoen van de New Deal bij de 16,5 miljoen te voegen om zo een globaal budget voor praktijkondersteuning van ALLE PRAKTIJKVORMEN vrij te maken, werd niet weerhouden. We stonden hierin geïsoleerd. Meer nog, nu blijkt zelfs dat de New Deal-praktijken ook nog een voorkeursbehandeling inzake remgelden zullen genieten. In een New Deal-praktijk zal een patiënt immers slechts 8 euro remgeld moeten betalen bij een huisbezoek, terwijl dat in een gewone praktijk (in het prestatiestelsel) 16 euro is.

Reacties

Dag collega```` s

Ik ben echt onaangenaam verrast door jullie standpunten over de New Deal.

Jullie reactie over niet-geconventioneerde huisartsen is een ouderwets standpunt dat stroop aan de mond is voor die groep huisartsen. Daarmee ondersteun je geen vernieuwing en eindelijk een nieuwe impuls voor de eerstelijnszorg, met daarin de belangrijke plaats van de huisartsgeneeskunde. Je kunt ermee beter op de stoel van BVAS gaan zitten.

Met de voorgestelde omkadering is er mijn inziens helemaal geen nood aan het vragen van supplementen. Huisartsen kunnen zeer goed hun boterham verdienen.

Roy Remmen, huisarts, (em) gewoon hoogleraar huisartsgeneeskunde

Roy Remmen

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
17 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.161

Politieke impasse over RIZIV-budget 2025, wat nu met akkoord 24-25?

 

Op 4 november 2024 is het Kartel (ASGB/GBO/MODES) de opzegprocedure van het akkoord 2024-2025 gestart. Waarom? Omdat de toekomst van het overlegmodel op het spel stond (en staat) door politiek getouwtrek, zie ook https://asgb.be/node/28921.

2024.163

Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten

 

Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.

Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.

We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.

2024.162

Vanaf 2025 HPV-test als primaire screeningtest voor opsporen baarmoederhalskanker

 

Op 22 november 2024 werden drie KB’s gepubliceerd met de bedoeling om de HPV-test vanaf 1 januari 2025 als primaire screeningtest te introduceren voor de opsporing van baarmoederhalskanker. 

Tot op heden gebeurt die opsporing nog door cytologisch onderzoek van een cervicaal uitstrijkpreparaat en wordt de HPV-test slechts terugbetaald na een afwijkend cytologieresultaat.

Dankzij de drie nieuwe KB’s wordt de nomenclatuur aangepast met ingang van 1 januari 2025.

Als bijlage bij dit bericht vindt u twee documenten: