NCAZ keurt New Deal goed, ASGB/Kartel blijft sceptisch

2023.133

 

Op de NCAZ (Medicomut) van gisteren, 26 juni 2023, werd de New Deal goedgekeurd. Er zullen 583 praktijken de kans krijgen om in dit nieuwe (derde) financieringsmodel te stappen. Over één aspect was er echter nog geen eensgezindheid: gedeconventioneerde huisartsen die in de New Deal stappen, zullen supplementen mogen vragen, maar die zullen geplafonneerd worden. De vraag is op welk percentage men zal plafonneren. Die knoop wordt pas volgende week doorgehakt (op een nieuwe Medicomut).

ASGB/Kartel heeft de New Deal mee goedgekeurd, we zijn absoluut niet tegen vernieuwing, maar heeft ter zitting wel zijn kritiek herhaald (en laten notuleren). Zo blijven we van mening dat met deze New Deal de problemen op het veld nog altijd niet opgelost worden. Patiëntenstops zullen er niet door verdwijnen, een betere spreiding van de huisartsen zullen we er niet door bekomen, enz.

We blijven er ook moeite mee hebben dat het nieuwe model duidelijk boven de bestaande modellen geplaatst wordt. Onze vraag om de 23 miljoen van de New Deal bij de 16,5 miljoen te voegen om zo een globaal budget voor praktijkondersteuning van ALLE PRAKTIJKVORMEN vrij te maken, werd niet weerhouden. We stonden hierin geïsoleerd. Meer nog, nu blijkt zelfs dat de New Deal-praktijken ook nog een voorkeursbehandeling inzake remgelden zullen genieten. In een New Deal-praktijk zal een patiënt immers slechts 8 euro remgeld moeten betalen bij een huisbezoek, terwijl dat in een gewone praktijk (in het prestatiestelsel) 16 euro is.

Reacties

Dag collega```` s

Ik ben echt onaangenaam verrast door jullie standpunten over de New Deal.

Jullie reactie over niet-geconventioneerde huisartsen is een ouderwets standpunt dat stroop aan de mond is voor die groep huisartsen. Daarmee ondersteun je geen vernieuwing en eindelijk een nieuwe impuls voor de eerstelijnszorg, met daarin de belangrijke plaats van de huisartsgeneeskunde. Je kunt ermee beter op de stoel van BVAS gaan zitten.

Met de voorgestelde omkadering is er mijn inziens helemaal geen nood aan het vragen van supplementen. Huisartsen kunnen zeer goed hun boterham verdienen.

Roy Remmen, huisarts, (em) gewoon hoogleraar huisartsgeneeskunde

Roy Remmen

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.