Samenwerken met verpleegkundigen? Heel graag maar met respect voor de wettelijke grenzen

2023.215

 

Gezamenlijk bericht van BVAS en ASGB/Kartel

Verpleegkundigen zouden vaker ingezet moeten worden om consultaties te doen bij patiënten met chronische of langdurige aandoeningen,” meldde de VRT gisteren op basis van een nieuw rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

BVAS en ASGB/Kartel zijn gehecht aan een goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen, maar verpleegkundigen deze autonomie geven gaat te ver.

 

Het KCE beveelt in een nieuw rapport (*) aan om verpleegkundigen autonoom bepaalde consultaties te laten doen, onderzoeken te laten aanvragen en geneesmiddelen voor te laten schrijven. De timing van het KCE kan niet beter voor minister Vandenbroucke die een wetsontwerp voorbereidt om verpleegkundigen meer verantwoordelijkheden te geven.

BVAS en ASGB/Kartel zien tal van voordelen in een goed uitgebouwde samenwerking met verpleegkundigen. Die samenwerking mag zelfs nog geïntensifieerd worden. Maar in onze visie blijft de huisarts verantwoordelijk om het beslissingsproces uit te stippelen, zowel diagnostisch als therapeutisch. Uiteraard houdt dat ook taakdelegatie naar andere zorgactoren in, maar steeds met de huisarts als exclusieve mandaathouder van het zorgvoorschrift.

Door bepaalde taken te herverdelen en verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid te geven,” zo argumenteert het KCE, “ kan de werkdruk op artsen én verpleegkundigen afnemen.” Waar hebben we dit nog gehoord? Andermaal worden terechte klachten over administratieve en niet-zorg gerelateerde overlast ingeroepen om het medische takenpakket van huisartsen uit te hollen. Dit moet stoppen.

BVAS en ASGB/Kartel zijn al lang vragende partij voor een degelijke én financieel onderbouwde ondersteuning van de huisartsenpraktijk. Het lopende akkoord artsen-ziekenfondsen reserveert hiervoor een budget voor van 16,5 miljoen euro voor 2023. Maar de werkgroep die zich over de uitvoering van dit punt uit het akkoord moet buigen, kwam pas onlangs voor het eerst samen. Het werk afronden zal voor 2024 zijn.

Een wetsontwerp dat verpleegkundigen autonomie zou geven om geneesmiddelen voor te schrijven en onderzoeken aan te vragen, interfereert met de New Deal voor huisartsen waarin de verpleegkundigen een praktijk ondersteunende en uitvoerende rol krijgen onder toezicht van de arts.

Daarnaast is het belangrijk dat huisartsenpraktijken die opteren om niet in de New Deal te stappen ook verpleegkundige ondersteuning krijgen. Zo kunnen die artsen taken delegeren aan de verpleegkundige om samen gerichtere zorg te verlenen. In heel wat praktijken wordt er de facto al op die manier gewerkt, ook al is het financieel kader ervoor zwaar ontoereikend.

Dat minister Vandenbroucke in de gegeven omstandigheden eenzijdig een wettelijk initiatief voorbereidt, is voor BVAS en ASGB/Kartel onaanvaardbaar. We roepen de minister op om dringend het overleg aan te gaan. We zijn immers voorstander van een sterke eerste lijn waarin elke beroepsgroep die taken uitoefent die de wet hem toevertrouwt. Zou dat niet beter zijn dan vanuit de ivoren toren eenzijdige maatregelen te nemen die de actoren uit die eerste lijn tegen mekaar opzet?

(*) U vindt het KCE-rapport via deze link:

https://kce.fgov.be/nl/publicaties/alle-rapporten/verpleegkundige-consultaties-voor-patienten-met-complexe-aandoeningen

Reacties

juist standpunt, ook wat betreft praktijken die niet in de new deal stappen.
Ik hoop dat jullie het been stijf houden, en dat de andere syndikaten zich hierbij aansluiten, zodat onze beroepsgroep sterker staat.

Rik Carlier

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
9 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.