Supplementenverbod inzake zware medische beeldvorming vanaf 4 december

2023.229

 

Op 24 november 2023 is, net als de dag ervoor, een zgn. Wet diverse gezondheidsbepalingen in het Staatsblad verschenen. Art. 11 van deze wet voert het al langer aangekondigde supplementenverbod inzake zware medische beeldvorming in en dit vanaf 4 december 2023 (10 dagen na publicatie).

Dit verbod werd al een tijd geleden aangekondigd door de minister en de huidige publicatie is alweer een bewijs van het feit dat hij eenzijdig en voortvarend bepaalde zaken loskoppelt uit de grote oefening op de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Voorstellen van onze kant om bedachtzamer te werk te gaan, werden immers van tafel geveegd, zie bv. ons tegenvoorstel van half 2023 in dit bericht: https://asgb.be/node/28634.

Hierna lichten we het nieuwe verbod toe:

  •   * Het geldt enkel voor ambulante onderzoeken, dus bij patiënten die niet gehospitaliseerd zijn.
  •   * Het betreft de volgende toestellen: CT, SPECT-CT, PET, PET-CT, PET-NMR, NMR.
  •   * Voor de zonet vermelde onderzoeken en toestellen mogen geen supplementen aangerekend worden tijdens werkdagen van 8u tot 18u.
  •   * Deze bepaling geldt niet enkel voor geconventioneerde maar ook voor gedeconventioneerde zorgverleners.

 

Hieruit vloeit voort dat ereloonsupplementen voor ambulante onderzoeken enkel nog kunnen:

  •   * als het onderzoek op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt plaatsvindt na 18 uur op een werkdag of op een zaterdag, zondag of feestdag
  •   * én voor zover de patiënt vooraf ingelicht wordt over de financiële gevolgen en zijn toestemming geeft in een schriftelijk en ondertekend document.

 

Ook in deze laatste situatie zijn supplementen echter verboden wanneer de arts die de verstrekking voorschrijft uitdrukkelijk vermeldt dat er sprake is van een dringende medische noodzaak.

 

De integrale tekst de op 24 november gepubliceerde aanpassing van de Ziekenhuiswet vindt u hierna.

Afdeling 3. - Supplementen medische beeldvorming

Art. 11. In dezelfde wet wordt een artikel 152/1 ingevoegd, luidende:

"Art. 152/1. § 1. Dit artikel is van toepassing op patiënten die niet gehospitaliseerd zijn en aan wie in het ziekenhuis verstrekkingen worden verleend met toepassing van zware medische beeldvorming zoals bedoeld in artikel 52 van deze wet.

§ 2. De ziekenhuisartsen die voornoemde verstrekkingen verlenen mogen, onverminderd de bijzondere omstandigheden vermeld in het tweede lid, geen supplementen aanrekenen aan de in § 1 bedoelde patiënten. Onder supplementen worden voor de toepassing van dit artikel verstaan tarieven die afwijken van de verbintenistarieven indien een in artikel 50 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, bedoeld akkoord van kracht is of tarieven die afwijken van de tarieven die als grondslag dienen voor de berekening van de verzekeringstegemoetkoming indien er geen bedoeld akkoord van kracht is.

In afwijking op het eerste lid mogen ziekenhuisartsen supplementen aanrekenen indien de verstrekkingen worden verleend op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt tussen 18 en 8 u of op zaterdag, zondag en feestdagen.

De ziekenhuisarts licht de patiënt voorafgaandelijk in over de financiële gevolgen. De toestemming van de patiënt die het uitdrukkelijk verzoek bedoeld in het vorige lid formuleert wordt voorafgaand aan de verstrekking schriftelijk vastgelegd in een ondertekend document, waarvan de patiënt en het ziekenhuis een exemplaar ontvangen.

In geen enkel geval kunnen supplementen worden aangerekend indien de arts die de verstrekking voorschrijft uitdrukkelijk vermeldt dat er sprake is van een dringende medische noodzaak.

§ 3. De beheerder en de medische raad nemen alle noodzakelijke maatregelen om te waarborgen dat de in § 1 bedoelde verstrekkingen aan de betrokken patiënten worden aangeboden zonder aanrekening van supplementen binnen de wetenschappelijk gangbare tijdsperiode in functie van de betrokken pathologie, onverminderd de in § 2, tweede lid bedoelde bijzondere omstandigheden."

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
4 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.