Wettelijke basis gelegd voor verplicht gebruik van PSS door voorschrijvers

2024.078

 

De Wet diverse gezondheidsbepalingen die op 4 juni 2024 werd gepubliceerd, introduceert een PSS dat op termijn verplicht gebruikt zal moeten worden door de voorschrijvers.

Op termijn omdat de datum van inwerkingtreding nog door een KB vastgelegd moet worden. 

PSS staat voor Prescription Search Support .

Het gaat om een platform dat het RIZIV vrijblijvend aanbiedt aan voorschrijvers en hen ondersteunt  bij het voorschrijfproces.

Meer info vindt u via deze link :  

https://www.riziv.fgov.be/nl/thema-s/egezondheid/beslissingsondersteunend-platform-voor-voorschrijvers-meer-gepaste-zorg-en-minder-veiligheidsrisico-s-dankzij-evidence-based-ondersteuning#:~:text=Het%20beslissingsondersteunend%20platform%20(PSS)%20dat,voor%20het%20domein%20in%20kwestie.

 

Hierna vindt u  de integrale tekst van de op 4 juni gepubliceerde wet.

Art. 10. In hoofdstuk 3, afdeling 8, van de wet van 22 april 2019 inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 februari 2024 wordt een artikel 30/1 ingevoegd, luidende: 

"Art. 30/1. Bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, bepaalt de Koning de datum vanaf wanneer de gezondheidszorgbeoefenaar die een voorschrift opstelt, voor de geneesmiddelen of gezondheidsproducten of voor de verstrekkingen van gezondheidszorg die de Koning omschrijft, een beslissingsondersteuningssysteem moet gebruiken. De Koning kan voor de verschillende soorten voorschriften een afzonderlijke datum bepalen. De Koning kan per door hem omschreven geneesmiddel, gezondheidsproduct of verstrekking van gezondheidszorg, het beslissingsondersteuningssysteem aanduiden dat moet worden gebruikt, alsook in voorkomend geval de omstandigheden waaronder het moet worden gebruikt”.

Reacties

Ik snap er geen snars van.

Frans Goossens

Dit is de start van een 2 snelheden geneeskunde. In veel gevallen van die ondersteuning zal het komen tot ‘Computer says no’ en dan zal de patiënt die kan betalen wel de verstrekking krijgen en de arme sukkel met PSS niet …

Jef Jonckheere

De angst hiervoor begrijp ik wel, maar het moet toch duidelijk zijn dat het hier gaat om iets waar we allemaal beter kunnen van worden. De wet zegt enkel dat er een moment komt waarop we bij het maken van voorschriften de beslisondersteuning moeten gebruiken. Er staat NIET dat we die moeten volgen of dat de patiënt de gevolgen draagt indien we dat niet doen. De bedoeling is zeker dat dit proces wordt geïntegreerd in de software van de arts en hopelijk is dat dus gebruiksvriendelijk genoeg om ons dagelijks werk niet al te veel te verstoren...

Jan Raemaekers

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.160

Welke deadlines in 2024 voor de barometers in huisartsensoftware?

 

Vorig jaar (in 2023) waren er al twee barometers (één inzake antibiotica, een andere inzake diabetes) beschikbaar om de huisartsenpraktijken te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering.

Via uw software kon u inschrijven voor zo’n barometer waardoor de datacollectie automatisch gebeurde (lees: u hoefde daar verder niks voor te doen).

In 2024 wordt er nu nog een derde barometer aan toegevoegd, met name één inzake nierinsufficiëntie.

De deadlines om in te schrijven verschillen. Het gaat om

2024.159

Last call postgraduaat oncologie: centralisatie van zorg, zegen of vloek?

 

Woensdagavond 20/11/2024 om 18u30 in AZ Klina Brasschaat

U dient snel te zijn voor de laatste plaatsen! Inschrijven is verplicht, via een e-mail naar secretariaat.oncologie@klina.be.

Er wordt geen videomogelijkheid voorzien. 

Voor het programma, zie pdf als bijlage bij dit bericht.

2024.158

KB gepubliceerd over nieuwe versie van groeperingssoftware op de laagvariabele zorg

 

Op 14 november 2024 werd een KB gepubliceerd  i.v.m. de impact van de nieuwe versie 38.0 van de groeperingssoftware op de laagvariabele zorg.

De betrokken patiëntengroepen worden in de bijlagen weergegeven.

Het gaat enerzijds om de tekst van het KB zelf en anderzijds de voorbereidende nota van het CGV.